Boli si daunatori

#cum scapi de volbura #volbura #gradina

Solutia simpla pentru a scapa de volbura din gradina. Sfatul expertilor: „Nu e o munca usoara”

Volbura continua sa fie una dintre cele mai enervante si persistente buruieni pentru gradinari. Desi este benefica pentru unele specii de fauna, natura sa invaziva si rezistenta sa o transforma intr-un inamic redutabil pentru plantele cultivate in gradini.

Un expert in gradinarit ofera o solutie simpla, dar deloc usoara, pentru a limita efectele devastatoare ale volburei asupra altor plante.

Volbura este o planta perena care se raspandeste cu rapiditate printr-o retea subterana de radacini albe si fragile. La suprafata, aceasta produce tulpini lungi si taratoare care se rasucesc in jurul oricarui obstacol – inclusiv in jurul tulpinilor altor plante. In lipsa unui control eficient, volbura poate sufoca si chiar ucide vegetatia din jur, mai ales plantele tinere si vulnerabile.

„Chiar daca pare ca ai smuls toata planta, de cele mai multe ori gasesti si mai multa dedesubt”, explica Ish, un gradinar britanic viral TikTok.

El se confrunta frecvent cu aceasta buruiana si recomanda o metoda clasica, dar extrem de migaloasa, pentru a o combate. Ish sustine ca metoda cea mai eficienta pentru a opri invazia volburei este saparea cu grija a solului, urmarind radacinile cat mai adanc si incercand sa nu le rupa.

„Chiar si o bucata mica de radacina ramasa in pamant poate duce la reaparitia buruienii. Se poate adanci destul de mult, asa ca trebuie sa fii perseverent, mai ales cand planta este tanara”, spune el.

Strategia se bazeaza pe epuizarea buruienii de resurse – odata ce nu mai are acces la lumina, procesul de fotosinteza este blocat, iar planta slabeste progresiv. „Nu e un joc rapid, dar functioneaza in timp”, avertizeaza gradinarul.

Pentru cei care nu reusesc sa tina sub control volbura doar prin mijloace mecanice, Ish mentioneaza si o metoda chimica, insa o recomanda cu multa precautie. El sfatuieste sa nu se pulverizeze solutia direct pe buruiana aflata langa alte plante, ci sa se izoleze mai intai volbura intr-o punga, apoi sa se pulverizeze erbicidul in interiorul acesteia.

„Inchizand bine punga, captezi substantele chimice in interior, iar acestea se vor transmite prin tulpina catre radacina. Astfel eviti sa afectezi alte plante din apropiere”, explica Ish.

Chiar si asa, specialistul recunoaste ca volbura este o adversara greu de invins definitiv: „Va reveni la un moment dat, dar daca urmezi acesti pasi, poti sa o tii sub control si sa impiedici invazia completa a gradinii”.

Ce este volbura si de ce este atat de problematica

Volbura (Convolvulus arvensis) este o buruiana perena si taratoare, caracterizata prin tulpini subtiri si florile sale in forma de trompeta, de obicei albe sau roz. Din cauza capacitatii sale de a se infasura in jurul altor plante si de a le sufoca, devine rapid o problema majora in gradini.

Radacinile sale pot patrunde adanc in sol, facand smulgerea completa extrem de dificila. Chiar si atunci cand este scoasa manual, volbura se poate regenera cu usurinta daca o parte din radacina ramane in pamant.

Unii experti recomanda o abordare diferita: tunderea repetata a plantei la nivelul solului. In timp, lipsa fotosintezei duce la epuizarea rezervei energetice si, in cele din urma, la disparitia volburei. Totusi, nici aceasta metoda nu garanteaza o eliminare definitiva, ci doar o gestionare mai eficienta a prezentei sale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului