Boli si daunatori

#papadie #gradina #buruieni #daunatori gradina #ingrijire gradina

Scapa de papadii in mod natural

Papadiile sunt buruieni pe care multi gradinari ar vrea sa le vada disparute din gradinile lor de legume sau flori. Aceasta planta cu un apect usor de identificat, este intalnita pretutindeni - pe marginea soselelor, pe campuri si chiar printre dalele pavajului, daca exista o urma de pamant mangaiat de razele soarelui.

Taraxacum officinale sau papadia este o planta erbacee, din familia compozitelor. Are frunzele lungi si crestate, asemenatoare celor de rucola. In popor, papadiile mai sunt cunoscute si sub nenumirile de buha, cicoare, laptuca, mata, papalunga, floarea-broastei, floarea-malaiului, gusa-gainii sau pui-de-gasca.

Sunt mari amatoare de caldura si soare, tocmai de aceea rareori le vei vedea rasarind in locuri umbroase, la marginea padurilor sau in zonele cu sol excesiv de umed.

Desi sunt buruieni, papadiile au numeroase beneficii asupra sanatatii, putand fi folosite in tratarea afectiunilor glandelor mamare, ale sistemului gastrointestinal sau ale pielii. Daca nu te intereseaza acest aspect si doresti sa afli cum poti scapa de papadii in mod natural, iata ce masuri poti lua.

1. Scapa de papadii cu otet

Pentru a scapa de papadii, este indicat sa folosesti metode cat mai putin agresive cu plantele benefice din jur. Nu folosi erbicide decat in caz de forta majora. Fierbe o cana de otet timp de aproximativ 1 minut, apoi toarna lichidul intr-o sticla cu pulverizatior. Prin fierbere, otetul isi mareste gradul de concentratie al acidului acetic, devenit un exterminator al buruienilor.

2. Scapa de papadii cu sare

Daca trucul cu otet nu da rezultate, incearca sa scapi de papadii cu sare. Alege sare grunjoasa si presar-o in zona cu papadii. Nu este recomandat sa "asezonezi" si alte zone din gradina cu sare.

3. Scoate papadiile din pamant

La fel ca multe alte buruieni, papadiile se pot dovedi a fi mult mai rezistente decat credeai. In acest caz, poti incerca sa le scoti din pamant cu tot cu radacini. Din cauza radacinii pivotante groase, papadiile nu se vor lasa usor smulse din sol. Este indicat sa folosesti o unealta speciala, precum o furca pentru buruieni.

4. Scapa de papadii cu gluten din malai

Glutenul din malai de porumb este un produs folosit pentru combaterea buruienilor, dar si a insectelor daunatoare. Glutenul din malai are efect timp de 5-6 saptamani, astfel ca daca dupa aceasta perioada apar noi papadii, este necesar sa repeti procedura.

5. Scapa de papadii cu prelata din plastic

Foloseste o prelata neagra din plastic pentru a combate papadiile din gradina. Taie prelata atat cat sa acopere zonele cu papadii. Fixeaza prelata cu pietre. Materialul mat va impiedica lumina soarelui sa ajunga la papadii. Fara aceasta, buruienile se vor usca si, in cele din urma, vor muri, deoarece nu va mai avea loc procesul de fotosinteza.

6. Tunde frecvent iarba pentru a scapa de papadii

Iarba din gradina si gazonul din curte ar trebui tunse constant, pentru a putea impiedica dezvoltarea si raspandirea papadiilor. Pe masura ce sunt taiate, papadiile nu vor mai creste.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare