Boli si daunatori

#putregai cenusiu #putregai lalele #boli lalele #boli flori

Putregaiul cenusiu la lalele

Unul dintre cei mai importanti daunatori ai lalelelor este reprezentat de catre putregaiul cenusiu. Aceasta ciuperca ataca planta si o distruge in lipsa unui tratament adecvat.

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) este o boala care afecteaza plante precum zambile, trandafiri, garoafe, craite, begonii, muscate, lalele etc.
 

Cum recunosti putregaiul cenusiu la lalele


Lalelele afectate de putregaiul cenusiu prezinta pete mici si galbui pe frunze, alungite in directia nervurilor. Petele sunt inconjurate de o masa umeda si inchisa la culoare, dand florii un aspect pestrit.

In timp, petele se maresc si patrund in tesaturi, capatand o culoare cenusiu-albicioasa. Aceste pete sunt inconjurate de o masa umeda si translucida. Cand conditiile o permit, putregaiul cenusiu se extinde si acopera partial sau total suprafata frunzelor. Floarea prezinta leziuni brune, iar in cazul lalelelor care au apucat sa infloreasca, petalele se incretesc si se usuca. In cazul bobocilor, acestia nu mai infloresc.

Pe tulpini, lalelele prezinta leziuni alungite, care patrund adanc in tesatura. Putregaiul cenusiu afecteaza si bulbii. Pe acestia, in exterior, apar corpusculi negri, ca niste puncte, iar in interior apar leziuni circulare brune sau galbene.
 

Cauze ale putregaiului cenusiu


Putregaiul cenusiu apare din cauza ciupercii care ataca planta. Boala apare in mediile inchise sau in zonele in care nivelul de umiditate este prea ridicat. Utilizarea unui substrat necorespunzator, irigarea excesiva si apa statuta sunt cateva dintre cauze.
 

Tratament impotriva putregaiului cenusiu la lalele


In conditii favorabile, putregaiul cenusiu ataca aparatul foliar, transmitandu-se prin bulbi, dar si florile. In acest fel, boala distruge planta si depreciaza in mod sever valoarea ei comerciala.

Lalelele afectate de aceasta ciuperca se trateaza cu Teldor 500 SC, un fungicid cu actiune de contact si local sistemica. Acesta combate putregaiul cenusiu la legume, vita-de-vie , pomi fructiferi si flori ornamentale precum lalelele sau crizantemele.

Teldor contine o substanta activa, fenhexamid 500 g/l. Pentru lalele, se foloseste Teldor 0,08%, 0,8 l/ha (doza/conc). Temperaturile externe nu au influenta asupra actionarii produsului. Substanta este eficienta in mai multe feluri:

- actioneaza la suprafata organelor tratate si local sistemic
- impiedica producerea infectiilor, dezvoltarea ulterioara a miceliului in planta
- se fixeaza puternic la suprafata organelor tratate (o parte din produs patrunde in planta tratata). Dupa aplicare, produsul adera la stratul ceros al organelor, formand un strat protector, rezistent la precipitatii dupa 2 ore de la aplicare.

In cazul lalelelor, se fac intre 2 si 3 tratamente preventiv sau curativ, la aparitia primelor simptome de boala. Durata de actiune este de 10-12 zile. Pentru tratarea bulboaselor, trebuie adaugat adeziv in solutia cu care se stropeste.

Volumul solutiei este de 400 l/ha. Pretul unui blister cu doua fiole de Teldor este de aproximativ 13 lei. Solutia se prezinta sub forma de suspensie fina si omogena, de culoare maro deschis.

Sursa foto: lightstalking.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului