Boli si daunatori

#boli si daunatori #gradina #plante gradina #plante sanitar #plante medicament

Plantele sanitar feresc gradina de daunatori

Uneori, pur si simplu nu stii ce sa mai faci ca sa scapi de insectele daunatoare din gradina. O solutie foarte practica si eficienta poate fi cultivarea unor plante sanitar sau plante medicament.

Aceste plante contin niste substante foarte puternice, care nu sunt deloc pe placul insectelor daunatoare, al ciupercilor sau al bacteriilor. Este posibil ca unele plante sa se regaseasaca deja in gradina ta, chiar daca nu stiai cat de benefice sunt pentru protejarea altor plante de atacul daunatorilor.

Hreanul

Hreanul este una dintre cele mai eficiente plante sanitar din gradina, deoarece contine un nivel ridicat de sulfuri de alil, substanta cu miros puternic si intepator. Este indicat sa cultivi hrean printre randurile de legume, in special printre legumele care atrag afide si musculite.

Datorita calitatilor sale de planta medicament, hreanul poate combate ciuperca Monilia, care ataca pomii fructiferi si produce boli numite monilioze. Prin urmare, poti cultiva hrean si in apropierea pomilor fructiferi. Specialistii spun ca infuzia de hrean poate combate chiar si nesuferitii gandaci de Colorado, insa ai nevoie de cantitati destul de mari, in functie de suprafata pe care vrei sa o tratezi.

Ardeiul iute

Ardeii iuti sunt si ei eficienti in combaterea daunatorilor din gradina. Pe langa faptul ca se protejeaza pe sine, ardeiul iute actioneaza ca un gardian si asupra plantelor din jur. Ca planta sanitar, ardeiul iute indeparteaza limacsii si melcii din gradina. Chiar daca ai un spatiu special destinat culturii de ardei iuti, este indicat sa-i plantezi si de-al lungul altor culturi, pentru a le proteja.

Pelinul

Multi considera pelinul ca fiind o buruiana, insa aceasta planta are proprietati terapeutice si, mai mult, iti protejeaza coacazul si agrisul de atacul ruginei. Daca ai in gradina astfel de arbusti fructiferi, este indicat sa plantezi si pelin in apropiere. Prin uleiurile volatile pe care le emana, pelinul inhiba rugina coacazului.

Crizantema salbatica

Crizantema salbatica, Tanacetum cinerariaefolium, este o planta sanitar deosebit de eficienta, deoarece contine un insecticid natural puternic, denumit piretrina. Complet inofensiva pentru oameni si animale, piretrina este foarte toxica pentru unele insecte daunatoare. Substanta din crizantema salbatica provoaca moartea prin asfixiere la gandacul de Colorado, paduchii de frunze, paduchii lanosi, tripsii si cicadele.

Usturoiul si ceapa

Usturoiul si ceapa sunt plante sanitar eficiente, insa nu atat de eficiente precum celelalte mentionate. Deoarece contin alicina, usturoiul si ceapa pot combate daunatori precum afidele, paianjenii rosii, musca de varza si melcii. Alicina protejeaza plantele din jurul usturoiului si al cepei de ciupercile ce produc rugini si fainari.

Este recomandat sa cultivi cateva fire de usturoi si de ceapa in apropierea tufelor de trandafiri, pentru a te asigura ca frumoasele tale flori nu vor fi atacate de boli si daunatori.

Tot langa tufele de trandafiri poti cultiva levantica. Aceasta planta apara speciile rosaceae de paduchii frunzelor.

Foto: womenshealthmag.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului