Boli si daunatori

#paianjen #daunatori #paianjen rosu #acarieni

Paianjenul rosu

Paianjenul rosu (Tetranychus urticae) este un daunator periculos ce ataca atat plantele de apartament cat si culturile de legume din gradina, sere sau solarii, vita de vie si pomii fructiferi. Daunatorii, cunoscuti si sub denumirea de acarieni , afecteaza toate organele aeriene ale plantelor, in special partea inferioara a frunzelor, unde isi parcurg intreg ciclul de evolutie.


Descriere


Femelele sunt de culoare rosie iar masculii au o culoare mai pala, galben - verde pana la rosu deschis. Corpul prezinta verucozitati de culoare deschisa in care sunt inserati tepi lungi si rigizi.

Au circa 0,4-1,5 mm lungime, forma corpului la femele fiind ovala, iar la masculi de para. Insectele adulte poseda 4 perechi de picioare, in primul stadiu larvar prezentand numai trei perechi.


Inmultire


In primavara, odata cu incalzirea vremii, femelele patrund in stratul de vegetatie, asezandu-se deseori pe urzici.

Fiecare femela depune aproximativ 60-120 de oua rotunde, transparente, de culoare galben - verzui Din ouale nefecundate eclozează masculii, iar din cele fecundate ies femelele.

In functie de vreme pot aparea anual 4-10 generatii pe an. Astfel, in perioadele calde, uscate si bogate in vegetatie, paianjenul rosu poate avea o inmultire in masa.


Cum afecteaza plantele


Paianjenul rosu slabeste sistemul imunitar al plantelor. Daunatorii pot fi observati cu greu cu ochiul liber insa nu si cu ajutorul unei lupe.

Daca planta a fost atacata masiv de acest daunator vei observa in partea interioara a frunzei o tesatura matasoasa pe care se circula numerosi acarieni.

Paianjenii rosii se hranesc cu seva, frunzele afectate prezentand pete si puncte deschise la culoare ce apar initial de-a lungul nervurilor.

Lipsa de clorofila se extinde ulterior pe intreaga frunza iar aceasta isi pierde elasticitatea si se strange. Frunza uscata cade in cele din urma.

In plus, din cauza restrangerii suprafetei de asimilare a luminii planta ajunge sa nu se mai poata regenera.


Prevenire


Este bine sa elimini urzicile si buruienile salbatice din gradina pentru a impiedica inmultirea acarienilor.

De asemenea, este bine sa stii ca exista pradatori naturali ai paianjenului rosu ca alte soiuri de paianjeni, muste, plosnite , tantari pradatori si gandaci.

Daunatorii prefera pamantul uscat astfel ca pentru a preveni aparitia lor este indicat sa stimulezi umiditatea solului prin acoperirea cu ingrasamant si alte straturi vegetale.

Pentru a imbunatati capacitatea de rezistenta a plantelor adauga-le un strat de compost.


Combatere


Acarienii rosii pot fi combatuti efficient cu acaricide .

De asemenea, daca observi ca planta a fost atacata de un astfel de daunator este bine sa iei masuri de crestere a umiditatii aerului prin stropirea regulate cu apa.

O solutie naturala de eliminare a paianjenului rosu este sa stropesti plantele afectate cu fiertura de urzici sau de coada calului, de de 2-3 ori zilnic, timp de cel puţin 10 zile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului