Boli si daunatori

#compost #cafea #daunatori #mulci #zat de cafea

Intrebuintari practice ale zatului de cafea in gradina

Cafeaua nu are darul doar de a te trezi la viata in fiecare zi de lucru. Pe langa intrebuintarile pe care i le poti da la curatenia casei, zatul de cafeaua se va dovedi util si in gradina. Cum il folosesti, descopera in continuare!



1. Aduna zatul de cafea

Pentru a crea hrana pentru solul din gradina cu ajutorul zatului de cafea, primul pas este acela de a acumula o cantitate de cat mai mare. Pe o perioada mai lunga de timp, aduna zatul ramas de la cafelele pregatite in casa. In cazul in care vrei sa iti maresti cantitatea sau nu esti bautor de cafea, poti apela la cafenelele din orasul tau, la prieteni sau poate chiar la cafetiera de la birou pentru a face rost de zatul necesar.


2. Transforma zatul in mulci

Daca iti doresti o solutie rapida de hranire a solului din gradina, atunci foloseste zatul proaspat de cafea pe post de mulci. Culoarea inchisa a zatului va atrage si absorbi caldura razelor de soare care incalzi pamantul. In plus, va aduce un plus de substante nutritive solului pe masura ce resturile de cafea se vor descompune.


3. Scapa de daunatori

Daca alegi sa folosesti zatul de cafea ca mulci, afla ca aceasta intrebuintare te va ajuta sa scapi de daunatorii din gradina. Limacsii si melcii nu agreeaza cafeina, nici textura zgrunturoasa a zatului, de aceea nu se vor apropia de zonele presarate cu zat de cafea. Acesta se va dovedi eficient si pentru a impiedica pisicile sa isi faca nevoile in gradina ta, printre rasaduri sau straturi de flori.

Poti testa zatul de cafea pentru a indeparta si insecte, cum ar fi de musculitele care roiesc in jurul morcovilor, dar si alti daunatori care se bazeaza pe miros pentru a ajunge la plantele tale.


4. Prepara o hrana lichida

Pamantul din gradina poate fi imbogatit cu substante nutritive si daca alegi sa prepari o hrana lichida pe baza de cafea. Adauga intr-o galeta circa 20 l de apa si 500 g de zat de cafea si obtii o solutie bogata in azot care iti va hrani plantele din gradina. Amestecul obtinut va fi usor acid - de aceea, foloseste-l in special pentru a hrani plantele iubitoare de aciditate (cum ar fi cameliile, azaleele, hortensiile, afinele etc.).

De fiecare data cand folosesti acest amestec in alte zone ale gradinii decat cele presarate cu plante iubitoare de aciditate, nu uita sa verifici pH-ul solului.


5. Adauga zat la compost

Compostul tau va avea numai de castigat daca alegi sa il imbogatesti cu zat de cafea. Acesta va contribui la sporirea cantitatii de azot ce poate declansa procesul de formare a compostului. Raportul carbon-azot din zatul de cafea este similar celui specific ierbii taiate.


6. Ajutor la compostul cu viermi

Daca te folosesti de compostul cu viermi pentru a-ti hrani pamantul din gradina, afla ca zatul de cafea poate fi un ingredient folositor si in acest caz, deoarece viermii adora sa rontaie zat de cafea. Atentie, insa, la nivelul pH-ului din interiorul compostului, aciditata putand sa dauneze viermilor. Contrabalanseaza aciditatea imprimata de zatul de cafea adaugand coji de oua sfaramate.

Sursa foto: emilyroliver.wordpress.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare