Boli si daunatori

#radacini #boli plante #ciuperci plante

Gheba de radacina, ciuperca periculoasa pentru plantele tale

Gheba de radacina este partea vizibila a Armillaria mellea, o care ataca si distruge radacina multorplante lemnoase si perene din gradina.



Ciuperca ataca radacinile si tulpinile lemnoase de-a lungul intregului an, insa gheba de radacina, de culoare aurie, apare pentru scurt timp pe plantele infectate toamna.

Ciupercile din genul Armillaria isi raspandesc rizomorfele, organul de inmultire vegetativa, sub pamant. Din rizomorfe se dezvolta filamente miceliene dispuse in retea sub scoarta plantelor infectate.

Nicio planta nu este complet imuna impotriva atacului ciupercii, dar unele sunt mai rezistente: artarul american, nucul negru si tisa.

Plantele care sunt afectate cel mai puternic includ , marul, prunul, rododendronul, magnolia si chiparosul Leyland.


Care sunt simptomele infectiei


Ciuperca se raspandeste de obicei la nivelul solului, dar simptomele infectiei pot fi observate pe intreaba planta.

In timp, ciupera ucide planta. Moartea poate surveni rapid, uscarea intr-o perioada cu vreme fierbinte, sau poate dura ani de zile, pe masura ce crengile plantei se usuca una cate una.

Frunzele sunt mai mici si au o culoare mai palida decat de obicei daca radacinile si tulpina plantei au fost atacate de Armillaria mellea. Adesea, ele se usuca prematur toamna.

Planta afectata poate sa nu mai produca flori. Uneori, chiar inainte de moarte, planta produce un numar neobisnuit de mare de flori.

Scoarta de la baza tulpinii sau a trunchiului se crapa si seva se scurge atunci cand planta este atacata de ciuperca.

Cel mai sigur mod de a confirma infectia este inlaturarea unei portiuni a scoartei la nivelului solului. Filamentele miceliene ale ciupercii formeaza un strat foarte subtire de tesut de culoare alba sau crem.


Cum poti inlatura gheba de gradina


Nu exista tratamente chimice pentru distrugerea Armillaria mellea. Singura cale de a elimina acesta ciuperca din gradina ta este distrugerea mecanica .

Sapa si elimina din gradina toate partile infectate ale radacinilor si tulpinii plantei. Acestea pot fi arse sau preluate de gunoieri. Daca folosesti materiale vegetala pentru compost, garantezi revenirea infectiei cu gheba de radacina in gradina ta.

Distrugand partile infectate ale radacinii si tulpinii, rizomorfele subterane ai ciupercii nu se vor mai putea hrani si vor muri. In cazurile avansate, acestea se pot dezvolta si sub scoarta plantei. Rizomorfele aplatizate au la inceput o culoare galbuie sau rosie, care de schimba rapid in maro sau negru.

Pentru a preveni raspandirea subterana a rizomorfelor ciupercii la alte plante, este recomandat sa folosesti o bariera mecanica. Ciuperca nu se poate raspandi daca ingropi in jurul zonei infectate o folie de plastic rezistend pana la o adancime de 45 cm.

Ghebele de radacina, ciupercile care apar la baza tulpinii in urma infectiei cu ciuperca Armillaria mellea sunt comestibile. Apar de obicei toamna, in formatii de cate 20-30. Palaria are o culoare bruna-galbuie, ca mierea. Aceste se pot conserva in sare sau otet si pot fi si uscate.


Sursa foto: Thefloweringgarden.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului