Boli si daunatori

#fertilizator #gradina #flori #ingrasamant

Fertilizatorul cu eliberare treptata

Sub forma de granule sau bastonase, fertilizatoarele cu eliberare treptata sunt mult mai practice si mai utile decat fertilizatoarele lichide. Cu ajutorul acestor produse, gradinarii pot fertiliza plantele preferate mai rar, dar intr-un mod mai bun si mai placut pentru flori – substantele nutritive din fertilizatorii cu eliberare treptata intra in pamant mai incet, oferind solului treptat ingredientele necesare.


Spre deosebire de fertilzatorul lichid care patrunde brusc, care  se absoarbe extrem de rapid in sol si care necesita reaplicat la o anumita perioada de timp, fertilizatorul cu eliberare treptata se aseaza pe sol o singura data, iar substantele nutritive sunt eliberate cate putin, pe o perioada indelungata, astfel ca reaplicarea nu este necesara – este ca si cum ai aplica in fiecare zi cate putin.


Acest tip de ingrasamant este potrivit mai mult pentru portiunile mici de sol sau pentru ghivecele cu flori. Desigur, poate fi utilizat si pe portiuni mai mari, insa aplicarea sa este dificila si migaloasa in astfel de conditii, motiv pentru care fertilizatorul lichid este mai practic in cazul suprafetelor intinse. 


Ce contine fertilizatorul cu eliberare treptata


Ingrasamantul cu eliberare treptata este un amestec format din azot (N), fosfor (P) si potasiu (K), iar raportul celor 3 elemente este imprimat pe ambalaj, in ordinea amintita mai devreme.


La ce ajuta fertilizatorul cu eliberare treptata


In primul rand, cele doua mari avantaje ale acestui produs este ca sunt foarte comode si practice pentru gradinari, dar si benefice plantelor prin modalitatea de fertilizare.


Azot – opteaza pentru un fertilizator cu o cantitate mai mare de azot in cazul in care iti doresti flori sanatoase, dar si cu un colorit electrizant. Azotul stimuleaza coloritul florilor si verdele frunzelor, iar in acelasi timp stimuleaza formarea masei vegetative.


Fosfor – daca doresti ca plantele tale sa imboboceasca mai repede, iar florile acestora sa fie dese si perioada de inflorire sa fie prelungita, adauga in sol un fertilizator cu o cantitate mai mare de fosfor.


Potasiu – daca locuiesti intr-o zona in are vantul bate cu putere sau caldura excesiva, asigura-te ca aplici plantelor tale un fertilizator pe baza de potasiu pentru a creste gradul de robustete si rezistenta la temperaturi ridicate.


Cum si cand se aplica fertilizatorul cu eliberare treptata


Ingrasamantul se aplica la suprafata solului fara sa fie intrudus in pamant daca este vorba despre granule. Totusi, betisoarele/bastonasele se intoduc in sol pentru aproximativ un centimetru. Acestea nu mai trebui reaplicate timp de 3 luni, dar pentru ca fertilizarea nu trebuie facuta in mod continuu, sunt suficiente maxim doua aplicari pe an.


Fertilizatorul de aplica intre mijlocul si sfarsitul lunii mai, adica dupa ce solul se incalzeste suficient de mult pentru a utiliza substantele nutritive. 

O a doua fertilizare, daca mai este necesar, se poate face la inceputul lunii septembrie.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare