Boli si daunatori

#varza #tratament #daunatori varza

Daunatorii verzei: identificare si tratament

O recolta bogata de varza se pregateste de timpuriu, iar cultura are nevoie de ingrijiri constante pentru ca roadele sa fie pe masura. Chiar si atunci cand cultivi varza in mod corespunzator, exista o serie de daunatori care iti pot pune recolta in pericol. Care sunt acestia si cum ii inlaturi, afla in continuare!


1. Afidele


Daunatori comuni ai verzei, afidele se aduna in grupuri sau colonii si pot fi recunoscute dupa aspectul lor globular si culoarea neagra, maro, gri, verde, galbuie sau rozalie. In plus, cel mai adesea, acesti daunatori pot fi gasiti pe partea inferioara a frunzelor. Prezenta lor duce la deformarea si curbarea frunzelor de varza si este insotita de o aparitia unei substante lipicioase.

Daca afidele ti-au invadat cultura de varza, afla ca le poti indeparta cu ajutorul unui insecticid destinat indepartarii acestor daunatori sau cu o solutie de apa si sapun. In plus, se recomanda ca, periodic, sa pulverizezi frunzele verzei cu apa pentru a imprastia insectele problematice.


2. Moliile de varza


Moliile de varza (Mamestra brassicae) ataca frunzele plantei in stadiul larvar si sunt, de regula, verzi sau cenusii. Data fiind culoarea lor, sunt usor camuflate de frunzele verzei si pot fi mai dificil de identificat. Larvele se hranesc cu frunzele de varza, iar gaurile pe care le produc pot fi uneori atat de extinse incat determina ofilirea si moartea plantei. In cele din urma, insa, depasesc stadiul larvar si se transforma in molii albicioase, care pot fi vazute zburand in jurul verzei.

Pentru a preintampina acest pericol, foloseste folii de plastic transparent pentru a acoperi rasadurile de varza si a le proteja de atacul larvelor in prima etapa de dezvoltare. Ulterior, verifica periodic frunzele verzei pentru a identifica prezenta omizilor - indepartarea lor timpurie te va scuti de probleme grave. In cele din urma, daca numarul lor este prea mare, aplica un insecticid din comert pentru a le inlatura. Bacillus thuringiensis este un insecticid biologic la care ai putea apela pentru a scapa de acesti daunatori, disponibil in comert sub denumirea DiPel.


3. Limaxul cenusiu


Limacsii cenusii, dar si melcii, sunt alti daunatori care pot cauza probleme grave culturii de varza. Acestia se hranesc cu intreaga planta, drept pentru care trebuie indepartati cat mai rapid, de indata ce sunt identificati.

Ataca plantele tinere si rod, cu ajutorul limbii zimtate, diverse parti ale verzei, formand gauri in care se pot instala diverse boli determinate de bacterii si ciuperci. Pentru a elimina limacsii cenusii, este suficient sa ii aduni dupa o ploaie sau noaptea. La fel de bine, poti amplasa in apropierea verzelor capcane pentru acesti daunatori, pe baza de metaldehida (cu conditia ca acestea sa nu atinga plantele propriu-zise).

Pentru a preveni aparitia lor, evita umiditatea in exces, mediu favorabil dezvoltarii limacsilor si a melcilor.


4. Alti daunatori ai verzei


Pe langa daunatorii deja mentionati, cultura de varza mai poate fi atacata si de:

  • fluturele mare al verzei
  • coropisnita
  • puricii de pamant etc.


Foto: toplessgardener.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare