Boli si daunatori

#legume #iarna #insecticid #verdeturi #gradina #capcane #daunatori

Daunatorii legumelor si verdeturilor in sezonul rece

In sezonul rece, cei mai multi daunatori hiberneaza. Exista insa cateva specii care ataca legumele si verdeturile din gradina de iarna, cum sunt limacsii sau afidele. Din fericire, exista metode de combatere a lor. 

Limacsii

Limacsii sunt melci fara cochilie intalniti in gradina in sezonul rece. Ei sunt activi in perioadele din iarna in care temperaturile nu coboara foarte mult si, in special, noaptea. Limacsii sunt daunatori mai ales pentru plantele tinere. Salata verde este una dintre plantele atacate succesiv de acesti daunatori. Aproape toate verdeturile din gradina de iarna pot fi mancate de limacsi, de aceea pentru a le proteja limacsii se culeg cu mana, de preferinta seara. Se mai pot crea capcane din recipiente mici, cum sunt cutiile de bere. Inamicii naturali ai limacsilor sunt gainile si ratele care se hranesc cu acestia.

Afidele

In sezonul rece, varza si broccoli sunt doua plante din gradina de legume care pot fi atacate de afide. Afidele obisnuiesc sa se adune in partea comestibila a plantei, in centrul acesteia. Este bine ca prezenta afidelor sa fie depistata din timp, pentru ca tratamentul sa fie cat mai eficient. Pentru inlaturarea afidelor se foloseste insecticid.

Anasa tristis

Anasa tristis este un gandac care distruge pepenii, dovleceii si bostaneii. In cazul bostaneilor de iarna, pe frunzele plantei se pot observa distrugerile create de insecta. Gandacii adulti pot fi culesi cu mana si pusi intr-un recipient cu apa si sapun, pentru a-i extermina. Se mai pot folosi capcane. Culegerea gandacilor se face dimineata devreme.

Phyllotreta vittula

Phyllotreta vittula este o insecta inchisa la culoare care ataca legume precum ridichile, dovlecii, rosiile sau ardeii grasi. Legumele atacate au frunzele perforate. Plantele tinere se protejeaza cu o panza de tipul celei folosite la strecurarea branzei, din cauza ca insecta sa nu se poata hrani cu planta. In cazul unui ierni blande, creste riscul aparitiei acestei insecte la sfarsit de sezon. Phyllotreta vittula se elimina cu ajutorul unor capcane lipicioase.


Sursa foto: pesches.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului