Boli si daunatori

#scapa de urechelnite #urechelnite gradina # urechelnite #daunatori gradina

Cum scapi de urechelnitele din gradina

Poate si tu stii despre urechelnite ca sunt acele insecte care patrund in urechi, rod timpanul si apoi patrund in creier. Un lucru total neadevarat! Urechelnitele ne pot provoca, in cel mai rau caz, mici piscaturi la nivelul pielii.

Nu acelasi lucru se poate spune despre urechelnitele care ajung in gradina. Pentru flori si plante, urechelnitele sunt daunatoare si ajung sa distruga recolte intregi de legume.

Urechelnitele care ajung in gradina, te ajuta sa tii la distanta alte insecte, dar in acelasi timp iti vor distruge plantele. Le poti folosi in compost si te vor scapa de alti pradatori din gradina. Dar tot urechelnita este cea care ataca si distruge o multime de plante din gradina, cum ar fi plantele ornamentale, salata verde, capsunile, cartofii, trandafirii, sfecla si chiar matasea de porumb.

Dar urechelnitele ajung sa faca ravagii si in afara gradinilor pentru ca sunt atrase de zonele umede din jurul si din interiorul casei. Acestea sunt extrem de daunatoare cand patrund in interior, dar si cand populatia de urechelnite din exterior scapa de sub control si distruge in intregime gradina.

Cum prinzi urechelnitele

Exista cateva metode pe care poti sa le incerci pentru a scapa de acesti daunatori. Daca nu vrei sa folosesti substante chimice care sa indeparteze urechelnitele, folosesti solutii mai putin nocive, care nu afecteaza plantele din gradina.

Pentru a prinde urechelnitele din gradina, poti sa umpli cateva cutii goale de conserva cu putin ulei, de preferat de peste. Ingroapa cutiile in pamant langa plante. Goleste cutiile in fiecare zi.

Mai poti folosi cutii de carton in care sa faci gauri mici in lateral si sa le pui ca momeala fulgi de ovaz. Pune aceste capcane langa plante si goleste-le in fiecare dimineata, intr-o galeata in care ai pus apa cu sapun.

O alta varianta este sa pui o carpa deschisa la culoare sub planta infestata si sa scuturi ramurile plantei. Urechelnitele vor cadea pe carpa si vor putea fi apoi indepartate din gradina.

Daca observi ca urechelnitele ti-au invadat gradina, incearca sa scapi de ele folosind produse speciale care vin sa omoare aceste insecte daunatoare. Poti, de exemplu, sa presari diatomit intre straturi sau la baza plantelor acolo unde stau, de obicei, urechelnitele. Repeta operatiunea dupa fiecare ploaie.

O alta solutie pentru a scapa de urechelnite este sa cureti gradina de resturi si mulci, in special in jurul fundatiei casei, pentru ca zonele umede si racoroase servesc ca adapost pe timp de noapte pentru urechelnite si de unde pot apoi sa patrunda cu usurinta si sa invadeze casa.

Pentru a preveni patrunderea urechelnitelor in fundatia casei, poti presara aici pietris uscat. Dar urechelnitele sunt in acelasi timp atrase si de lumina, asa ca este recomandat sa reduci lumina din jurul fundatiei casei.

Mai poti incerca sa scapi de urechelnite cu o solutie pe care o faci acasa din 60 de mililitri de detergent de vase, 125 de mililitri de apa de gura si 100 mililitri de apa. Cu aceasta solutie pulverizeaza zona invadata de aceste daunatoare si vei constata ca in incep sa dispara rapid.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare