Boli si daunatori

#daunatori gradina #gradina #daunatori #cartite

Cum scapi de cartitele din gradina

Cartitele sunt unii dintre cei mai mari daunatori pe care un gradinar ii poate avea. Apar atunci cand te astepti mai putin si iti creeaza o multime de tuneluri subterane care afecteaza dezvoltarea culturilor tale.

Este bine sa stii ca uneori cartitele sunt chiar benefice, deoarece aereaza solul si elimina larvele unor insecte daunatoare. Dar pana si aceste beneficii palesc in fata multutudinii de neplaceri pe care aceste vietati le provoaca.

Cartitele se hranesc, in general, cu furnici, insecte, nevertebrate si rame, fiind un animal insectivor, nu un rozator. Specialistii nu recomanda sa folosesti, ca metode de combatere a cartitelor, insecticide. Solutiile chimice pot afecta grav alte insecte benefice pentru gradina ta,

Cartitele sapa intruna si pot crea zeci de galerii subterane. Pe unele dintre acestea nu le folosesc decat o singura data, dupa care le abandoneaza.

Cel mai probabil, in gradina ta locuieste o singura cartita. Aceste animale sunt solitare si nu suporta sa convientuiasca alaturi de alte animale de acest tip.


1. Capcana mecanice pentru cartite


Una dintre cele mai eficiente metode de combatere a cartitelor este capcana mecanica. Metodele "organice" de combatere a cartitelor, cum ar fi ardeiul iute, clorul, ramurile de trandafir sau motorina nu au intotdeauna cele mai bune efecte asupra cartitelor, de aceea trebuie sa actionezi in forta cu capcane mecanice.

In comert, gasesti capcane cu arc, capcane tip cleste, capcane tip tunel si capcane cu percutor. Indiferent de tipul de capcana, este recomandat sa introduci dispozitivul direct in tunelul in care isi face veacul cartita. Aceste dispozitive vor ucide cartita, deci este indicat sa alegi aceasta varianta daca ai suficient sange rece.


2. Dispozitive electronice pentru cartite


Spre deosebire de primul tip de dispozitive, acestea sunt mai putin eficiente si, in unele cazuri, pot avea un pret mai mare. Poti achizitiona un dispozitiv anticartita cu ultrasunete, care functioneaza pe baza de baterie sau se incarca la soare.

Sunetul perceptibil doar de animale le deranjeaza si le determina sa paraseasca zona in care locuiesc. Dispozitivele electronice nu au ca scop uciderea cartitei, ci alungarea ei din gradina sau din curte. Este indicat sa amplasezi mai multe astefel de dispozitive pe perimetrul proprietatii, pentru a te asigura ca vei scapa definitiv de cartita.


3. Tunde frecvent gazonul


Gazonul este zona preferata a cartitelor, pentru ca solul este afanat. Specialistii recomanda sa monitorizezi permanent gazonul si sa-l tunzi astfel incat sa observi rapid daca apar musuroaie de cartita.

Acelasi lucru ar trebui sa faci si in gradina, deoarece iarba inalta poate ascunde multe musuroaie. Cartitele sunt mai active in sezonul de primavara si toamna. Vara, pe temperaturi caniculare, cartitele se vor afunda tot mai mult in sol, la racoare, iar iarna par ca au disparut pentru totdeauna de pe proprietatea ta. Din nefericire pentru tine, este foarte posibil sa se reintoarca in primavara urmatoare.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare