Boli si daunatori

#radacini #prevenirea putrezirii #putrezirea radacinilor

Cum sa tratezi radacinile plantelor pentru a preveni putrezirea

Uneori, daca o planta este udata in exces, radacinel sale pot putrezi. In aceste conditii planta se ofileste si moare. Este astfel foarte important sa stii cum sa ingrijesti plantele si sa nu exagerezi cu udatul sau cu expunerea la lumina directa a soarelui.


Ce este putregaiul radacinilor plantelor


Radacinele plantelor pot putrezi din doua cauze: expunerea prelungita la apa in exces sau prezenta in sol a unor ciuperci. Expunerea prelungita la apa in exces duce la distrugerea radacinilor. Dupa radacini, putregaiul se raspandeste si la radacinile sanatoase, pe care le ataca si care mor in cele din urma.

Anumite ciuperci ale solului se pot dezvolta si ataca spontan, in special atunci cand planta este udata in exces. Ciupercile ataca radacinele, care se degradeaza si mor.

Daca planta ta se ofileste si isi schimba culoarea frunzelor, este indicat sa verifici radacinile. Scoate planta din ghiveci si pipaie radacinile. Cele afectate de putregai sunt de culoare inchisa si au o consistenta moale. De asemenea, se desprind foarte usor de la planta. Chiar daca unele radacini sanatoase sunt de culoare inchisa, ele niciodata nu vor fi moi la atingere, ci elastice si ferme.


Cum tratezi radacinile plantelor de putregai


Scoate planta din ghiveci si verifica radacina. Daca descoperi radacini distruse de putregai, este indicat sa le indepartezi usor cu o foarfeca sterilizata. Este indicat sa indepartezi toate radacinile afectate. Ai grija cum manuiesti foarfeca, pentru a preveni infectarea plantei.

Indeparteaza si frunzele ofilite sau ingalbenite. Plantele mai mari necesita indepartarea mai multor frunze, chiar daca sunt sanatoase. Acest lucru ajuta la refacerea si revigorarea plantei. Arunca vechiul pamant in care a stat planta si dezinfecteaza ghiveciul cu o solutie din agenti de inalbire si apa. Lasa solutia sa actioneze in ghiveci timp de 30 de minute, inainte de a-l clati.

Inmoaie apoi radacinile plantei intr-o solutie fungicida, care sa fie pe cat posibil realizata din substante chimice nontoxice. Ai grija ca ghiveciul in care asezi planta este bine drenat. Sadeste apoi planta in pamant nou, usor umezit. Uda apoi planta, insa nu exagera. Planta trebuie udata doar atunci cand pamantul de deasupra este usor uscat. Planta va incepe sa creasca si sa isi revina in decurs de doua saptamani.


Ce trebuie sa mai stii


Dupa doua - trei saptamani de la replantare, poti reveni la programul obisnuit de udare al plantei. Ai grija insa sa nu exagerezi, iar planta sa pluteasca in apa.

De asemenea, evita sa fertilizezi planta in perioada de refacere. Acest lucru poate duce la moartea plantei. Incearca sa indepartezi imediat frunzele care cad in ghiveci. In acest fel vei preveni raspandirea ciupercilor.

Putregaiul patrunde in planta prin toate radacinile si poate distruge intreaga planta in decurs de 7 - 10 zile.

Cand tratezi radacinile plantelor putrezite, evita sa folosesti peroxid de hidrogen. Aceasta substanta chimica este foarte puternica si, pe langa distrugerea ciupercilor din sol, va distuge intreaga planta.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare