Boli si daunatori

#gradina #daunatori #popandai #popandai de gradina

Cum sa scapi de popandaii din gradina

Rozatoarele sunt daunatori de temut pentru gradina ta. Soarecii, sobolanii, dar si popandaii pot produce pagube insemnate. De aceea, este esential sa gasesti metode eficiente pentru a scapa de ei si de a-i tine la distanta. Afla cum poti elimina popandaii din gradina ta!


1. Instaleaza garduri in zonele afectate


Popandaii se hranesc cu anumite tipuri de plante si prefera parti anume ale acestora - tuberculii, de pilda - prin urmare se poate ca rozatoarele sa actioneze doar intr-o anumita zona a gradinii tale. De aceea, un gard in pamant (circa 60 cm) in jurul perimetrului afectat sau al intregii gradini, daca este cazul, ar trebui sa tina popandaii departe de plantele tale, cu conditia sa adaugi si plase de sarma.

Este important, in acelasi timp, sa te asiguri ca gardul are o inaltime, la suprafata, de cel putin 30 cm, astfel incat popandaii sa nu se poata catara pe el.


2. Inunda galeriile subterane ale popandailor


O alta metoda de a scapa de , fara a apela la substante toxice , este aceea de a le inunda galeriile subterane. Vei avea nevoie de un furtun de gradina si o lopata. Sapa o groapa pana ajungi la galeria popandailor, introdu furtunul de gradina si da drumul la apa. Lasa apa sa curga pentru cel putin 15 minute pentru ca lichidul sa inunde galeria in totalitate (popandaii isi pot construi galerii chiar mai mari de 100 metri patrati).

In timp ce astepti ca apa sa inunde galeria, fii atent la gaurile sapate de popandai . Daca vezi vreo rozatoare care incearca sa scape, alearga rapid si loveste-o cu lopata aflata la indemana.


3. Fumigatia galeriilor


Foloseste o lopata pentru a largi o gaura sapata de popandai si curat-o de resturi. Apoi, toarna pelete de aluminiu pana cand acestea ajung in interiorul galeriei rozatoarelor. In continuare, astupa groapa cat mai bine cu pamant pentru a te asigura ca gazele raman in interior. In general, aceasta procedura este realizata de profesionisti, de aceea nu ezita sa ceri ajutorul unui specialist inainte de a incerca fumigatia de unul singur.


4. Foloseste rodenticide


Poti scapa de problema popandailor si apeland la rodenticide, substante chimice toxice pentru rozatoare. Acestea vin in diverse forme, actionand diferit asupra daunatorilor.

Printre altele, exista rodenticide anticoagulante pe baza de wafarina, pe baza de ATNU (alfa-naftil-tio-uree), pe baza de furfurilhidramina etc. La fel de bine, pot fi folosite rodenticide de respiratie, sub forma de gaze, precum acidul cianhidric, dioxidul de sulf, fostoxinul sau clorpicrina.

Daca folosesti rodenticide sub forma de pulbere , acestea urmeaza sa fie aplicate in interiorul galeriilor, cat mai adanc, cu o lingura metalica sau cu o lopatica de lemn. Grosimea stratului de rodenticid aplicat ar trebui sa fie de maxim 4 mm, iar latime, de 30-40 cm. Prafuirea se va continua la exteriorul galeriilor pe o distanta de minim 30 cm.

Daca descoperi depozite de alimente, acestea trebuie, la randul lor, pulverizate cu rodenticid.

Sursa foto: richditch.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare