Boli si daunatori

#daunatori #insecte #legume #sol

Cum sa scapi de daunatorii din gradina in mod natural

Tratarea culturilor in mod natural este primul pas catre o gradina organica. Acest lucru nu presupune acceptarea fructelor cu viermi sau a legumelor bolnave, deoarece aceste probleme pot fi rezolvate foarte usor, asa cum o faceau bunicii nostri. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sau ai parte de fructe si legume gustoase si sanatoase, fara a folosi substante chimice.



1 Foloseste un pesticid organic


Lipsa timpului sau a cunostintelor in domeniul gradinaritului te pot face sa te indrepti catre un pesticid in primul moment in care observi aparitia unui daunator. Inainte de a face acest lucru, este foarte important sa identifici cu exactitate problema si sa alegi solutia potrivita pentru tipul de plante si pentru tipul de daunator.

Atunci cand ai stabilit aceste lucruri, precum si daunele ce pot aparea (nu toate insectele dauneaza culturilor de gradina ; din contra, unele ajuta) orienteaza-te catre un pesticid organic. Un astfel de produs nu contine substante chimice si astfel ai siguranta ca recolta ta este 100% naturala si sanatoasa.


2 Trateaza plantele si nu daunatorii


De multe ori se intampla ca plantele sa isi schimbe aspectul atunci cand nu primesc resursele necesare pentru o buna crestere. In plus, lipsa de nutrienti le poate face vulnerabile in fara bolilor si daunatorilor. Astfel, este foarte important sa stabilesti daca trebuie sa tratezi solul (prin udari, fertilizari sau smulgerea buruienilor) sau trebuie sa extermini daunatorii.


3 Combina culturile


Nu exista daunatori care afecteaza toate plantele, florile sau legumele in acelasi mod. Desi te poate atrage ideea sa ai o gradina plina de trandafiri sau ti-ai propus ca vara viitoare sa obtii o recolta bogata de rosii, riscul ca o cultura mare sa fie distrusa este extrem de ridicat. Culturile combinate se protejeaza reciproc, iar in cazul in care una este afectata de un daunator, ai siguranta ca nu iti va fi distrusa intreaga gradina.


4 Respecta lantul trofic


Foarte multe insecte, animalute si pasari ajuta culturile mai mult decat crezi. Daca apelezi la spray-ul de insecte sau la pesticid de fiecare data cand vezi o vietate in gradina, vei distruge multe din beneficiile sale naturale. Buburuzele, de exemplu, se hranesc cu afide (paduchii de fruza care dau un aspect extrem de neplacut si pot distruge, in timp, planta). Pasarile se hranesc cu larve, viermi si gandaci, in timp ce broastele, soparlele si chiar serpii curata gradina de alte insecte si daunatori.


5 Informeaza-te


Este foarte important sa afli care sunt daunatorii ce pot ameninta o anumita cultura si sa stii cum ii poti indeparta. Iata cateva trucuri:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului