Boli si daunatori

#tratamente fungi #fungi #protejare gradina #gradina #boli si daunatori

Cum sa protejezi plantele din gradina de bolile fungice

Bolile fungice sunt provocate de ciuperci microscopice. Acestea au de cele mai multe ori efecte devastatoare asupra gradinilor sau chiar a plantelor de apartament. In plus, tratamentul importiva acestor boli este destul de piperat. Iata ce poti face insa, pentru a preveni infectarea plantelor cu fungi.

Straturi inalte

Straturile mai inalte ale culturilor din gradina ta vor asigura drenarea corespunzatoare a solului, impiedicand atacul fungilor asupra plantelor. Un pat mai inalt de plantare asigura si o aerare mai eficienta a rasadului de plante.

Uda plantele corespunzator

Nu inunda plantele din gradina in speranta ca vei avea o explozie de verdeata si inflorescente foarte rapida. Apa in exces si bolile fungice merg mana in mana, "ucigand" rapid plantele. Intereseaza-te mai intai de nevoile fiecarei plante din gradina, inainte de a le uda.

Adauga un strat de mulci

Adauga un strat generos de mulci in gradina. Acesta va proteja solul de fungi si in plus, va asigura o temperatura adecvata, ferindu-l de canicula, dar si de inghet.

Tratamente naturale impotriva fungilor

Daca au obervatca fungii ti-au atacat deja plantele preferate, poti apela la cateva tratamente naturale. Acestea nu vor afecta plantele, nu vor polua mediul inconjurator si sunt le indemana oricu. In plus, le poti prepara rapid, ori de cate ori ai nevoie.

Aloe. Numeroase plante au rolul de fungicid organic, iar aloe vera este una dintre ele. Tine in frigider timp de o saptamana o frunza de aloe de la o planta matura. Piseaza apoi frunza si amesteca sucul rezultat cu apa in parti egale.

Arpagic. Toarna apa clocotita peste o legatura de frunze de arpagic, tocate. Lasa compozitia sa se raceasca la temperatura camerei. Cu solutia obtinuta stropeste saptamanal plantele atacate. Face minuni in special pentru dovlecei, pepeni si castraveti.

Bicarbonat de sodiu. Dizolva o lingura de bicarbonat de sodiu in patru litri de apa. Adauga si doua linguri de ulei de gatit. Solutia este un fungicid extraordinar pentru prevenirea infectiilor la rosii si alte legume. Tot ce ai de facut este sa pulverizezi solutia o data pe saptamana, pe sol.

Compost. Pune o lopata de compost la macerat intr-o galeata cu patru litri de apa. Amesteca zilnic timp de doua saptamani, apoi strecoara si stropeste frunzele plantelor.

Sursa foto: harrells.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului