Boli si daunatori

#insecticid #daunatori #flori #plante

Cum sa protejezi plantele de daunatori

Cele mai predispuse plante la boli si daunatori sunt cele exotice. Problemele apar daca planta nu este ingrijita si tratata corespunzator, daca este cumparata din locuri nespecializate si daca este slabita si vulnerabila. Iata cum poti identifica  daunatorii plantelor din locuinta ta.

 

In momentul in care sesizezi ca plantele din locuinta ta isi schimba forma, culoarea sau ritmul de crestere, este bine sa te adresezi unui specialist. Majoritatea magazinelor de profil iti pot recomanda un insecticid adecvat daunatorilor fiecarei plante. De asemenea, pamantul de flori va fi cumparat doar din magazine sau sere, sigilat si cu garantia ca este sterilizat si nu contine larve sau daunatori.

Este indicat sa stergi periodic frunzele plantelor cu o solutie din apa si sapun pentru protejare si luciu. Un insecticid usor de realizat si foarte eficient este solutia de tutun. Tutunul de la un pachet de tigari se fierbe intr-un litru de apa timp de 3-4 ore. Concentratul obtinut se strecoara si se adauga inca un litru de apa. De asemenea, poti pune aceeasi cantitate de tutun la macerat pentru 3-4 zile, iar solutia va avea acelasi efect.

Toarna lichidul intr-un recipient cu pulverizator si stropeste plantele seara, in niciun caz in timpul zilei, sub razele soarelui.

 

Daca frunzele plantei devin rosii – galbui si mor ulterior, atunci este posibil ca planta sa fie atacata de paianjenul rosu. Acesta este foarte greu de sesizat cu ochiul liber, insa el ataca nervurile plantei, tesand panze in miniatura. In general, paianjenul rosu apare la plante tinute intr-un mediu uscat, neaerisit corespunzator.

Protejeaza ficusul, palmierul sau crotonul, deoarece acestea sunt cele mai predispuse plante la aparitia daunatorului.



Daca frunzele plantei devin lipicioase la atingere, sau observi pe ele o substanta cleioasa, atunci planta este atacata de paduchele testos. Are o culoare maronie si este aparat de o carapace cu o duritate ridicata.
In prima faza acesta nu poate fi observat, deoarece poarta este foarte mic. Pe masura ce se inmulteste, vei observa mici bilute maronii si tari pe toata suprafata plantei: frunze si tulpina. Daca nu este oprit, acesta poate acoperi planta in intregime.
Apare cel mai des la plantele tinute permanent intr-un mediu cald si umed.
Plantele sensibile la acest daunator sunt citricele si ferigile.
Combatere: tamponarea zonelor cu insecticid sau solutie de spirt si apa (50% din fiecare); ruperea si arderea portiunilor vatamate din planta.



Urmele albicioase
de pe planta te anunta ca ai de-a face cu paduchele lanos. Din pacate, acesta ataca inclusiv radacinile plantelor. Este foarte mic, infasurat intr-o pelicula alba ca de vata. Colonii largi au forma de ciorchini si se situeaza pe fata inferioara a frunzelor. Atacul asupra radacinii duce la slabirea plantei si la crearea unei predispozitii spre imbolnavire. Frunzele devin palide, se ofilesc si se usuca.
Printre plantele predispuse se numara dafinul, citricele si leandrul.
Combatere:  sterge planta cu o solutie formata din cantitati egale de apa si spirt (alcool medicinal).

Lastarii si plantele tinere pot fi atacate de musculita alba de sera. Frunzele sunt acoperite cu o substanta lipicioasa, ulterior se ingalbenesc, se usuca si cad. Secretia lasata pe frunze atrage dupa sine atacul de Fumagina, cu alte cuvinte frunzele plantei vor parea acoperite de funingine. Uscarea frunzelor incepe de la margine.
Plantele preferate: muscata, begonia, cercelusul, azalea.



Daca observi ca mai multe plante asezate in aceeasi zona a locuintei isi pierd frunzele prin decolorare si uscare, atunci te confrunti cu o insecta mica, de culoare galbui – maronie, pe nume Trips. Aceasta prefera partea dorsala a frunzelor si se hranseste cu seva acestora. Lasa in urma pe frunza o pata alb – argintie, care duce ulterior la uscarea acesteia. Florile devin patate si crete, distorsionate, iar cresterea este estompata.
Este extrem de periculoasa, deoarece sare cu usurinta de la o planta la alta.
Tripsul se inmulteste rapid in incaperile cu un grad ridicat de umiditate si caldura.
Florile preferate ale acestui daunator: begonia, crotonul, cercelusul.



Frunzele erodate sunt atacate de Limax. Acesta este un melc fara cochilie care se hraneste cu partile moi ale frunzei, lasand in urma doar nervurile plantei. Asadar, daca observi ca plantele se micsoreaza peste noapte, este cazul sa iei masuri.



Cea mai grava problema este cauzata de Nematozi. Acestia mai sunt numiti viermi sarma. Ei ataca radacinile plantelor, lasand in urma umflaturi prin distrugerea tesuturilor. Nu sunt pretentiosi, atacand deopotriva majoritatea plantelor ornamentale. Cu o dimensiune de 1,2 – 1,5 mm este insesizabil .

Dupa o perioada, radacina isi pierde functiile si planta moare.
Combatere: arderea cu pamant cu tot a plantelor atacate; in continuare se vor folosi doar pamanturi dezinfectate termic sau chimic si se vor dezinfecta toate uneltele si ghivecele.

 

Citeste mai multe despre ingrijirea florilor de apartament:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare