Boli si daunatori

#buruieni #curte #plante

Cum sa previi aparitia buruienilor

Buruienile fac parte din ecosistemul natural agricol, insa prezente in numar mare, pot afecta culturile in care apar. Acestea ingreuneaza cresterea plantelor si pot duce chiar la deteriorarea calitatii acestora.  Iata care sunt cauzele aparitiei buruienilor in gradinile noastre.




1 Alege seminte 100%pure

Acest lucru se intampla de cele mai multe ori la achizitia de seminte si bulbi din sere, de la comercianti neautorizati sau de la prieteni.

Avand in vedere faptul ca buruienile produc mii de seminte atunci cand ajung la maturitate, acestea se pot strecura foarte usor in pamant, se pot depune pe plantele din jur si pe florile acestora. De aceea este foarte important ca semintele sa fie foarte bine alese si filtrate, astfel incat sa nu existe riscul contaminarii cu seminte de buruieni .

Un alt aspect care ar trebui sa descurajeze si mai mult achiztiile neglijente este faptul ca semintele buruienilor atasate de cele ale florilor sau legumelor, anunta ca buruiana respectiva este specifica acelei culturi, deci se va dezvolta usor si se va hrani cu tot ceea ce creste in jurul sau.

Este bine sa mergi la un magazin de specialitate atunci cand vrei sa cumperi seminte pentru flori sau pentru legume si sa cumperi doar plicuri sigilate pe care sunt notate toate datele producatorului precum si indicatiile speciei respective.
2 Nu folosi gunoi de grajd la intamplare

Gunoiul de grajd este un ingrasamant organic deosebit de hranitor si eficient. Atunci cand este preparat neglijent, el poate pastra seminte ale plantelor nedigerate de catre animal. In cazul in care vrei sa folosesti acest tip de ingrasamant, asigura-te ca il cumperi dintr-un loc sigur si steril, de la un producator recunoscut.
3 Nu iriga cu apa nefiltrata

In zonele limitrofe ale oraselor, irigarea terenurilor se face cu apa din rauri, canale sau lacuri. Faptul ca aceasta nu este filtrata si curatata este principalul avantaj de ordin financiar, insa, pe termen lung, pierderile pot fi mult mai mari.

In cazul in care culturile sunt pretioase si scopul acestora este unul comercial, contaminarea cu seminte si germeni din apa murdara poate fi extrem de daunatoare culturilor, mai ales daca irigarea se face in primele faze ale dezvoltarii culturilor, atunci cand plantele nu au puterea necesara pentru a lupta cu daunatorii.
4 Atentie la buruienile din jurul curtii tale

Aceasta este, poate, cea mai grava problema si cea mai bogata sursa de contaminare cu buruieni. Vantul transporta semintele acestora pe suprafete mari, iar din acest punct de vedere nu exista solutii care sa iti protejeze gradina. In cazul in care in curtile vecinilor exista foarte multe buruieni, nu iti ramane decat sa le propui sa le taie si sa scape de ele, deoarece se pot extinde.

De asemenea, in santuri si pe portiunile verzi de pe marginea drumului buruienile  cresc nestingherite si rareori sunt smulse. Oricum, semintele acestora au asigurat resurse pentru multi ani de acum inainte, iar vantul nu va face decat sa le transporte cat mai departe.
5 Curata uneltele cu care lucrezi

Fie ca ai un set de unelte cu care lucrezi frecvent, fie ca ai apelat la o firma specializata pentru lucrarile agricole necesare in gradina ta, este bine sa te asiguri ca uneltele sunt bine curatate si sterilizate inainte de a incepe lucrul.
In cazul in care nu sunt ustensilele tale, poti fi sigur ca acestea au atins de nenumarate ori terenuri contaminate si, de azi inainte, si gradina ta poate intra in aceasta categorie.
6 Nu aduce pamant din alte zone sau gradini

Fie ca ai vrut sa improspatezi stratul cu flori aducand pamant dintr-o alta zona a curtii, de la munte sau dintr-un loc pe care ti l-a recomandat un prieten, sunt foarte mari posibilitatile ca substratul sa contina deja mii si mii de seminte de buruieni de care va fi foarte greu sa mai scapi din momentul in care l-ai presarat la tine in curte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului