Boli si daunatori

#insecticid natural # preparare insecticid #usturoi #insecticid

Cum sa prepari un insecticid natural pe baza de usturoi

Ingrijirea plantelor nu inseamna doar stropirea acestora cu apa. Pentru o recolta bogata, este important sa feresti plantele de boli si daunatori. Si cum una dintre cele mai frecvente probleme in gradinarit sunt daunatorii, iti propunem o solutie naturala, pe care o poti prepara acasa, si cu ajutorul careia vei putea scapa de daunatori in doar cativa pasi simpli.

Avantajul este ca insecticidul poate fi preparat cu usurinta de oricine, are costuri minime si in plus este 100% natural. Usturoiul este un puternic repelent pentru insecte si proprietati antifungice, adica este folosit pentru a combate ciupercile de pe plante. Cu toate acestea, atunci cand folosesti acest insecticid cu usturoi, trebuie sa acorzi o atentie deosebita plantelor, pentru a evita ca acestea sa se ofileasca sau sa le arzi, din cauza otetului. 

Insecticid cu usturoi. De ce ingrediente ai nevoie:

  • Doua capatani de usturoi
  • Ulei de masline sau ulei de floarea-soarelui
  • 1 lingurita de otet de cidru de mere (pentru a fi erbicidat)
  • 10 lingurite de apa
  • 1 lingurita de sapun de potasiu
  • 1 pahar de apa clocotita
  • 1 litru apa la temepratura aerului de afara

Insecticid cu usturoi. Cum se prepara si cum se foloseste

Fara a indeparta cojile, se toaca usturoiul marunt si se pune intr-un recipient care poate fi acoperit cu un capac (poti folosi un borcan). Peste usturoi se toarna ulei cat sa-l acopere. 

Se adauga apoi otetul. Nu adauga o cantitate mai mare decat cea precizata deoarece pot ucide plantele.  Se amesteca bine apoi se adauga cele 10 lingurite de apa si se lasa totul la macerat timp de 48 de ore. 

Se dilueaza apoi sapunul in paharul cu apa clocotita si se amesteca pana cand acesta este topit complet. Adauga solutia obtinuta peste usturoi, amesteca usor si lasa totul sa stea la macerat inca 24 de ore.

Strecora apoi solutia obtinuta si arunca usturoiul intr-un loc sigur. Nu-l folosi pentru compost.

Adauga solutia in jumatate de litru de apa. Si las-o sa stea jumatate de saptamana, bine inchisa. In fiecare zi amesteca energic solutia. Dupa acest timp adauga restul de apa si pune solutia intr-o sticla cu pulverizator.

Daca plantele sunt deja invadate de daunatori, aplica solutia la fiecare 3 zile, in 3 doze. Daca folosesti acest insecticid pe baza de usturoi pentru a preveni aparitia daunatorilor, il puteti aplica o data la doua saptamani. Indiferent de situatie, insecticidul se aplica dimineata devreme sau seara la apus, pentru a evita arsurile solare.

Insecticidul preparat poate fi pastrat timp de doua luni.

FOTO: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului