Boli si daunatori

#boli si daunatori #legume #plante gradina #protejare plante #solutii bio

Cum sa iti protejezi plantele vara de daunatori: 8 solutii bio pentru gradina ta!

Bolile provocate plantelor din gradina de ciupercile parazite sau de ploile de vara cazute in mijlocul unei dupa-amiezi toride sunt cosmarul oricarui gradinar. Iata cum iti poti proteja legumele de mana si de alti daunatori, prin solutii bio!

1. "Cercei" de cupru

Rosiile, vinetele sau ardeii pe care ii cultivi in gradina pot fi feriti de atacul fungilor prin insertia unui fir de cupru in tulpina plantei in momentul rasadirii ei. Introdu firul de 4-5 centimetri lungime prin tulpina inferioara a plantei, sub primul rand de frunze si indoie-l in jos. Reactia chimica dintre seva plantei si cupru va spori sanatatea plantelor tale.

2. Insecticid din ardei iuti

Cinci ardei iuti pisati se lasa la macerat timp de 24 de ore in 50 ml de apa. Solutia obtinuta se dizolva in 10 litri de apa si se pulverizeaza peste plante. Combate acarienii, omizile si afidele.

3. Frunze de tomate

Se recolteaza doi pumni de frunze de tomate si se lasa la macerat in doi litri de apa. Cu solutia rezultata, se stropesc plantele si solul din jurul lor. Combate afidele si invazia fluturilor verzi.

4. Coada calului

Planta se recolteza fara radacina si se pune 1 kg de coada calului la macerat in 10 litri de apa. Se stropeste planta si solul pentru combaterea afidelor si paienjenilor rosii.

5. Urzica

Partea aeriana a uzicilor se recolteaza si se toaca marunt. Un kilogram de planta tocata se pune la macerat in 10 litri de apa. Se pot stropi plantele sau se pot pune rasadurile la umezit, cu radacina in aceasta apa, cu 24 de ore inainte de a le planta.

6. Feriga de padure

Un kilogram de frunze de feriga se lasa la macerat in 8 litri de apa timp de o zi si jumatate. Solutia rezultata este folosita la stropirea plantelor si a solului. Are actiune impotriva afidelor, limacsilor si paduchilor lanosi.

7. Ceapa si usturoi

Zdrobeste o ceapa mare si doua capatani de usturoi intr-un vas si amesteca cu 10 litri de apa. Stropeste solul si castravetii de doua-trei ori cu aceasta solutie, pentru a preveni fainarea lor.

8. Decoct de soc

500 grame de frunze de soc se pun la fiert intr-un litru de apa. Solutia se dilueaza apoi in 5 litri de apa. Se stropeste cultura de varza impotriva omizilor!

Foto: nauticalgator.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului