Boli si daunatori

#fluturi de gradina #gradina de fluturi #cum atragi fluturii

Cum sa atragi fluturii in gradina ta

Amenajarea si decorarea unei gradini care sa se transforme in punct de atractie pentru fluturi va promova conservarea si observarea de aproape a acestor creaturi fascinante. Nu e nevoie decat sa plantezi anumite flori care sa le ofere fluturilor nectar si sa aiba rolul de gazda pentru larvele numeroaselor specii de fluturi.


1. Adaugand toate elementele necesare unei gradini de fluturi, vei fi sigur de vizitele frecvente a acestor insecte superb colorate. Habitatul unui fluture are nevoie de urmatoarele elemente: mancare, apa, un loc unde sa se dezvolte larvele si un adapost. Partea buna este ca poti avea toate aceste elemente chiar si intr-o gradina de mici dimensiuni.

2. Alege o locatie care sa se potriveasca cu scopul unei gradini de fluturi. Pentru asta, trebuie sa ai in vedere ca fluturii prefera locurile insorite. Lumina directa a soarelui ii incalzeste cand se odihnesc si multe plante le ofera nectarul de care au atata nevoie.

3. Descopera speciile native de fluturi care traiesc in tara ta. Pentru asta poti consulta siteuri de entomologie si vorbi cu alti pasionati pe forumuri dedicate fluturilor din Romania. Cunoscand speciile de fluturi din tara ta, vei afla ce plante trebuie sa alegi pentru nectar sau ca gazde.

4. Alege si planteaza flori care sunt surse de hrana pentru fluturi. Fluturii beau mai ales nectarul de la flori care au forma de tub lung. O mare varietate de plante perene, anuale, flori salbatice si arbusti pot atrage fluturii. Astfel, gradina ta va deveni locul de intalnire al fluturilor daca vei sadi petunii, regina noptii, salvie, margarete, salcami , liliac sau alte plante parfumate si frumos colorate.

5. Fluturii sunt atrasi si de zeama unor fructe sau de fructele coapte. Plaseaza cateva recipiente in care sa strangi fructele coapte si cazute care sa atraga mai multi fluturi.

6. Adauga o sursa de apa in gradina. Fluturilor le place sa soarba cantitati mici de apa pentru a extrage mineralele din ea. O farfurie mica plina cu apa, poate fi sursa de apa pentru fluturi si pentru pasari. Un vas mai mare, in care sa pui nisip si pietre si sa-l umpli apoi partial cu apa este un mod simplu si rapid de a creea o oaza de relaxare pentru fluturi.

7. Alege cu grija plantele gazda pentru larvele fluturilor. Pe langa plantele care ofera nectar, fluturii vor cauta plante care sa le tina la adapost larvele. Exista plante fata de care fluturii au o predispozitie, iar omizile se hranesc cu frunzele si florile acestora, insa totul depinde de preferintele fiecarei specii in parte. Leusteanul se afla pe primele locuri in preferintele fluturilor, deci ia in calcul si acest detaliu.


Sfaturi utile pentru gradina de fluturi :


- Plaseaza un fotoliu sau o banca langa gradina dedicata fluturilor ca sa observi mai bine vizitatorii inaripati.

- Ia-ti un album cu principalele specii de fluturi si priveste atent la fotograrii ca sa-o poti recunoaste mai usor.

- Nu folosi pesticide sau erbicide in interiorul sau langa gradina de fluturi, deoarece acestia nu stiu sa se fereasca si se vor otravi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare