Boli si daunatori

#pesticide #insecticide #daunatori plante #pesticide organice

Cum sa aplici pesticidele organice

Pesticidele organice sunt tot mai des utilizate, in special in gradinile celor care vor sa se hraneasca cu roadele proprii. Pesticidele organice reprezinta o alternativa mai sigura, dar si mai eficienta spre deosebire de cele chimice care sunt cunoscute pentru faptul ca provoaca solului daune pe termen lung.



Cele mai multe pesticide organice joaca rol dublu in ingrijirea gradinilor: acela de a hrani culturile, dar si de a le proteja pe acestea de insecte si diverse boli. Cu toate acestea, exista si o serie de pesticide organice foarte puternice, special create pentru indepartarea sigura a daunatorilor.


Cum sunt realizate pesticidele organice


Pesticidele organice sunt realizate pritr-un mecanism foarte simplu, in care anumiti compusi derivati din materii organice uscate sau descompuse sunt transformate intr-o solutie lichida sau in pulbere .

Rezultatul final protejeaza impotriva daunatorilor printr-o varietate de elemente naurale, active, cum ar fi enzimele si mineralele.

Pesticidele organice pot fi facute chiar acasa, cu ingrediente din gospodarie. Este bine sa stii ca producatorii amesteca diferite ingrediente pentru ca solutia sa fie mai puternica si sa protejeze la scara mai larga. Acest lucru poti sa il faci si tu, dupa cum urmeaza:

Pentru a proteja plantele si legumele din gradina impotriva melcilor, afidelor, larvelor, omizilor si alti daunatori comuni, este necesar ca unul dintre ingredientele principale sa fie usturoiul. Curata o capatana de usturoi, striveste cateii pana se formeaza o pasta, amesteca rezultatul cu jumatate de litru de apa, pune solutia intr-o sticla inchisa ermetic si asteapta 24 de ore. Dupa aceasta perioada, strecoara bine lichidul si mentine-l intr-o sticla.

Plantele cu flori pot fi protejate cu un ingredient foarte puternic: ardeiul iute. Acestia se taie in bucati mici (3 - 4 ardei mari, foarte iuti) si se fierb intr-un litru de apa si se lasa la racit si se strecoara.

O solutie dezinfectanta mai putin cunoscuta este cea formata din neem, o planta dezinfectanta care se utilizeaza atat in tratarea problemelor umane de sanatate, cat si in ceea ce priveste sanatatea gradinilor si a culturilor.Aceasta are proprietati antibacteriene si antiinfectioase. Se fierb cateva frunze uscate de neem in doi litri de apa si se utilizeaza lichidul. Aceasta solutie este foarte buna pentru protejarea trandafirilor si a ierburilor aromatice.

Asadar, daca vrei o solutie pesticida organica foarte puternica, poti amesteca cele 3 solutii lichide, in cantitati egale. Daca totusi ai nevoie de un produs mai light, le poti utiliza separat.


Pulverizarea plantelor cu pesticide organice


Dupa ce ai amestecat cele 3 ingrediente finale, adauga solutia intr-un tub cu pulverizator. Recipientul trebuie sa fie perfect curat, lipsit de substante straine care pot duce la distrugerea plantelor tale.

Pulverizarea se face pentru inceput in mod superficial, pentru a vedea cum reactioneaza plantele din gradina. Asadar, pentru inceput imprastie solutia doar la suprafata plantelor. Asteapta o zi sau chiar doua pentru a vedea rezultatele, iar daca sunt multumitoare, continua pulverizand intreaga suprafata a plantelor.

Ai grija insa ca pulverizarea sa se faca la cel putin o ora dupa apusul soarelui, pentru a evita oparirea plantelor care poate fi cauzata de compusii naturali din pesticid , in combinatie cu razele puternice ale soarelui.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului