Boli si daunatori

#boli si daunatori #radacini #fructe #frunze #probleme plante

Cum identifici problemele plantelor

Pana si cei mai priceputi gradinari se confrunta, din cand in cand, cu plante care sufera de diverse probleme. Insectele ataca plantele atat la vedere, cat si in sol, frunzele se ingalbenesc, fructele sunt mici si intortocheate sau nu sunt deloc, iar florile cad inainte sa infloreasca propriu-zis. Iti suna cunoscut?

Exista doua secrete majore in acest caz. Primul: trebuie sa fii precaut, pentru a putea identifica problemele pana nu este prea tarziu. Al doilea: trebuie sa stii ce sa faci ca sa rezolvi problema.

Din pacate, uneori este dificil sa pui un diagnostic corect. Spre exemplu, daca plantele tale sunt atacate de insecte, trebuie sa stii despre ce insecta este vorba, pentru a nu trata planta de alta afectiune.

Calitatea solului, cantitatea de apa pe care i-o oferi plantei, lumina soarelui, temperaturile - toate acestea pot contribui la dezvoltarea unor probleme la plante.

Iata ce aspecte trebuie sa urmaresti pentru a putea identifica problema unei plante.


1. Simptome ale frunzelor


Frunzele sunt, in cele mai multe cazuri, cel mai bun mod de identificare a unei probleme. Ele trebuie sa fie verzi, sanatoase si sa nu prezinte niciun fel de arsuri, pete maronii sau galbene.

Daca prezinta patari clorotice neregulate ale frunzei, daca se usuca din senin, exista posibilitatea ca planta sa fie atacata de insecte. In acest caz, ar trebui sa se observe frunze roase. Monitorizeaza permanent planta sau plantele pentru a putea observa ce insecte ii dau tarcoale.

Daca nu insectele sunt cauza uscarii frunzelor, ar putea fi vorba de o ciuperca.


2. Simptome ale fructelor


Fructele mici sau cele care cad inainte de termen pot suferi de mai multe probleme. Uneori, fructele nu se dezvolta din caua conditiilor meteo - daca vara este caniculara, iar iarna este mai domoala, se poate produce asa-numita intarziere a folierii.

Daca fructele cad pe jos, cum este cazul merelor, poate fi vorba despre un atac al insectelor si al viermilor. Un fruct cu vierme va cadea jos. In timp, daca nu rezolvi aceasta problema, este foarte posibil ca pomul sa nu mai faca fructe deloc.


3. Simptome ale radacinilor


Daca la suprafata iti este greu sa identifici o problema aparuta la plante, la radacini este si mai greu. O planta care se ingalbeneste din partea de jos spre tulpina poate suferi de lipsa de apa. O planta care nu se mai dezvolta semnaleaza ca ar putea avea radacinile roase de insecte sau de mici rozatoare. Este bine sa monitorizezi permanent gradina, pentru a observa daca ai musafiri nepoftiti.

O planta care incepe sa mucegaiasca in zona radacinilor poate semnaliza ca a fost udata excesiv si nu a apucat sa asimileze lichidul treptat.


4. Alte semne de care trebuie sa tii cont


Uneori, plantele pot fi distruse nu de insecte sau de boli, ci de neglijenta ta. De exemplu, daca nu esti prudent cu tunderea gazonului sau cu plivitul buruienilor, poti favoriza sufocarea plantelor sau uscarea ierbii.

Uneori, solul nu contine toti nutrientii de care o planta are nevoie pentru a se dezvolta armonios. De aceea exista compost, mulci si substante fertilizatoare. Este recomandat sa aplici astfel de nutrienti plantelor, pentru a te asigura ca nu duc lipsa de hrana sanatoasa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului