Boli si daunatori

#compost #viermi #ingrasamant #rame #larve #musculite de otet

Cum elimini problemele compostului cu viermi

Cateodata, bunele tale intentii de a face un compost cu viermi reusit nu sunt suficiente pentru a asigura succesul demersului tau. Atunci cand containerul cu compost incepe sa emane un miros neplacut sau este plin de vizitatori nepoftiti, devine clar ca lucrurile nu functioneaza cum ar trebui. Care sunt cele mai frecvente probleme si cum le elimini, descopera in continuare!



1 Musculitele de otet

Adesea inevitabile, musculitele de otet care isi fac prezenta in compostul de viermi pot deveni suparatoare, in special in spatiile inchise. Pentru a le elimina din ecuatie, ai la indemana cateva solutii. In primul rand, straduieste-te sa eviti sa aduci musculitele in locuinta. Ouale acestora se ascund in cojile de fructe care, insa, pot fi sterilizate prin decojire, fierbere sau plasarea in cuptorul cu microunde.

De asemenea, mai poti elimina musculitele de otet depozitand resturile de mancare cat mai adanc in interiorul compostului. Pentru o protectie suplimentara, nu ezita sa pui cateva straturi de ziare umede la suprafata acestuia, impiedicand accesul musculitelor de otet la mancarea ascunsa, unde acestea adora sa isi depuna ouale.


2 Larvele

Pe langa viermii din compost isi mai pot face aparitia si larvele de musca. Din fericire, acestea nu vor dauna compostului, ba chiar vor contribui la descompunerea materiilor incluse in acesta. Daca nu agreezi prezenta larvelor de musca in compostul tau cu rame, cea mai buna metoda de a scapa de ele este sa astepti sa se transforme in insecte zburatoare si sa dispara pe cont propriu.


3 Mirosul neplacut

Vermicompostul reusit nu ar trebui sa emane un miros neplacut, de aceea, daca remarci aparitia acestuia, ia masuri de indata! Cel mai probabil, miasma este cauzata de lipsa aerului intr-unul dintre straturile de compost, astfel ca o solutie simpla de remediere a problemei este amestecarea compostului pentru a permite patrunderea si circulatia aerului.

In plus, nu ar strica nici sa adaugi bucati suplimentare de hartie sau carton pentru a permite o si mai buna aerisire si pentru a echilibra un eventual exces de azot.

O alta cauza a mirosului neplacut ar putea fi umezeala care, la randul sau, blocheaza circulatia aerului. Ia un pumn de compost si, daca din acesta se scurge apa, este momentul sa purcezi la uscarea sa. In acest sens, iti vor fi utile tot bucatile de hartie si carton care absorb umezeala. Nu uita, bineinteles, sa te asiguri ca recipientul in care tii compostul are gauri pe fund care vor permite scurgerea apei.

Nu in ultimul rand, elimina toate materialele care nu se descompun rapid si care, putrezind, incep sa emane un miros teribil. Printre acestea se numara usturoiul, ceapa si produsele pe baza de carne.


4 Disparitia ramelor

Ramele din vermicompostul tau pot avea tendinta sa "evadeze" din container. Pentru a te asigura ca mediul in care le-ai introdus este ideal pentru ele si minimiza riscul disparitiei lor, tine cont de urmatoarele:

  • asigura-te ca animalele din jurul casei (caini, pisici) sau pasarile ori soarecii nu au acces la compostul tau cu viermi;

 

  • nu adauga nicio substanta sau materie in compostul tau ce ar putea crea schimbari nefericite (de tipul mirosului neplacut determinat de putrezire).


Sursa foto: tampawormscompany.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului