Boli si daunatori

#daunatori plante #insecte plante #tipula oleracea

Cum combati insecta Tipula oleracea

Tipula oleracea este un daunator care ataca plantele. In general, insecta, in starea ei larvara, distruge radacinile ierbii, tulpinile si frunzele plantelor, dar poate afecta si cerealele sau cartofii.
 

Tipula oleracea si actiunea ei asupra plantelor


Adultii sunt insecte ca niste tantari, cu picioare lungi si subtiri, un trunchi mic de aproximativ 2.5 cm si o pereche de aripi. In general, adultii pot fi intalniti de la sfarsitul lunii august pana in octombrie. Adultii nu se hranesc cu plante, daunatorii principali fiind larvele.

Femelele depun ouale in pamant, infigandu-le in sol cu ajutorul abdomenului lor ascutit. In timpul iernii, larvele hiberneaza in pamant pana la sosirea primaverii, cand incep sa se hraneasca. Dupa ce trec prin 4 stadii de dezvoltare, larvele ajung la o lungime de 4 cm. Acestea au o culoare maro si, la inceput, se hranesc cu radacinile ierbii. In timpul zilei, larvele raman in pamant, insa in noptile umede, acestea ies la suprafata si ataca si tulpinile plantelor si lastarii, hranindu-se cu acestea.

Pupele apar in luna august si prezinta randuri de peri care le permite sa se miste in sus si in jos atat in perioadele uscate, cat si in cele umede.
 

Cum poti sa previi si sa combati daunatorul Tipula oleracea


Pentru preventie, se verifica cu regularitate plantele si gazonul pentru a observa orice semne ale daunatorului. Plantele atacate se ofilesc, iar iarba are pete galben-maronii, in unele locuri disparand cu totul.

Exista mai multe metode de a inlatura acest daunator din gradina. Pasarile care se hranesc cu insecte, cum sunt graurii, pot fi incurajate sa vina in zona prin agatarea unor recipiente cu mancare in lunile de iarna sau a unor casute pentru cuibarit odata cu venirea primaverii. Pe de alta parte, pasarile nu reprezinta o modalitate eficienta de combatere deoarece actiunea acestora nu este riguroasa si aceste animale pot distruge si plante pe care le cresti in gradina.

Insecta poate fi combatuta de catre pradatorii sai naturali, precum coropisnite, soareci de camp, arici. Nici aceasta metoda, insa, nu asigura 100% succesul.

O alta metoda o reprezinta acoperirea unor zone mici ale ierbii cu polietilena neagra, peste noapte, dupa ce a plouat sau dupa ce iarba a fost udata. In acest fel, larvele sunt fortate sa iasa la suprafata si pot fi inlaturate a doua zi. Acest tratament trebuie repetat cateva saptamani pentru a avea efect, in asa fel incat toate larvele de Tipula oleracea sa fie inlaturate.

Un nematod, Steinernema feltiae, este folosit pentru a combate larvele de Tipula oleracea. Nematodul este pus in jurul zonelor afectate de larvele de insecta. Acestea din urma sunt infectate si uscise de bacteria nematodului.

O alta modalitate este sa te interesezi la un magazin de specialitate asupra unei substante chimice care poate inlatura acest daunator. Pentru gradinile ecologice, insa, trebuie folosite metodele naturale, prin observare, capcane pentru larve sau pradatori naturali.

Sursa foto : commanster.eu
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare