Boli si daunatori

#afide #insecte plante #indepartare insecte #daunatori plante #furnici

Cum combati afidele

Insecte mici care sug seva plantelor, afidele devin un pericol pentru sanatatea plantelor tale atunci cand se inmultesc excesiv. Afla cum combati afidele in gradina sau la plantele de apartament.

Afidele pot afecta semnificativ sanatatea plantei prin consumul de seva ce afecteaza in special mugurii verzi. Din acest motiv, ingrasamintele cu azot, care ajuta plantele sa creasca foarte rapid, nu sunt recomandate atunci cand afidele sunt o problema majora pentru plante.
 

Afidele si sanatatea plantelor


Coloniile de afide constau de obicei in femele fara aripi care nu depun oua, nasc direct pui vii. In momentul in care colonia creste si afecteaza puternic o planta, apar femele inaripate, care zboara catre alte plante pe care le infesteaza. In gradina, afidele depun oua toamna, din care iese o generatie noua in primavara urmatoare, insa afidele pot ramane active de-a lungul intregului an pe plantele de interior.

In afara de efectul direct pe care il au afidele asupra plantelor, aceste insecte pot fi purtatoare de virusuri periculoase care imbolnavesc plantele. Secretiile dulci ale afidelor pot usura si aparitia mucegaiului cenusiu.
 

Insecticide pentru eliminarea afidele


Insecticidele cele mai des folosite in combaterea afidelor sunt cele pe baza de pyrethrum, acizi grasi si uleiuri hoticole. Acestea raman active putin timp si sunt pulverizate direct pe afide.

Pesticidele sintetice recomandate in controlul afidelor variaza de la deltametrina si lamda-cihalotrina pana la cele sistemice: tiacloprid si acetamiprid.
 

Solutii organice de a elimina afidele


Daca nu vrei sa folosesti insectide toxice, poti apela la solutii alternative, de la un amestec de ulei vegetal cu detergent de vase pana la plante care resping acesti daunatori.

Cel mai bun amestec pentru eliminarea afidelor poate fi obtinut dintr-o ceasca de ulei in care pui o lingurita de detergent lichid pentru vase. Inainte de a fi pulverizata pe plante, in zonele afectate, solutia se dilueaza: o lingurita si jumatate de amestec la fiecare ceasca cu apa calda.

Plantarea de andive, usturoi si ceapa in gradina, legume ce resping afidele, poate fi o alta masura de protectie naturala.
 

Plante care atrag afidele


Deoarece unele plante sunt mai atractive pentru afide, acestea pot fi aduse in gradina pe post de "capcana", deoarece insectele vor fi mai putin dispuse sa atace alte plante. Cele mai cunoscute plante care atrag afidele sunt nasturelul, varza, craitele, galbenelele si mesteacanul.

Nasturelul este planta care si-a dovedit cel mai des eficacitatea in atragerea afidelor. Dupa ce planta a fost acoperita de o colonie de afide, poate fi smulsa si indepartata.
 

Insecte care ucid afidele


O alta solutie de combatere a afidelor in gradina este atragerea insectelor care se hranesc cu acesti mici daunatori. Buburuzele consuma afide si in stadiu de larva si de adult, iar alte insecte care ucid afide sunt viespile parazitare si Chrysopa. Aceste plante pot fi atrase in gradina cu menta, sulfina alba si fenicul.

Eliminarea furnicilor din gradina este de ajutor in combaterea afidelor. Furnicile se hranesc cu secretiile dulci ale acestor insecte si pot muta afidele de pe o planta pe alta, aparandu-le in acelasi timp de insectele care se hranesc cu ele.

Sursa foto : Reallyrandomgarden.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului