Boli si daunatori

#gradina #plante gradina #daunatori gradina #omizi gradina

Combate omizile din gradina in mod natural

Daca este ceva de ce ar trebui sa te temi in aceasta perioada a anului, atunci clar este vorba despre omizi. Paroase, negre, verzi, cu dungi, mici, mai mari, incovoiate, drepte sau lungi, omizile invadeaza gradina si curtea si nu au nicio jena sa cada pe tine atunci cand te deplasezi pe sub pomii fructiferi. Dar nu faptul ca ajung pe tine este ingrijorator, ci pagubele pe care aceste mici vietati le pot produce legumelor, fructelor si florilor tale.

Omizile sunt, de fapt, larve ale fluturilor care se hranesc exclusiv cu frunzele plantelor. Din acest motiv, omizile sunt considerate unii dintre cei mai mari daunatori ai gradinii. Dupa ce in aceasta primavara ti-am sugerat cum sa-ti protejezi gradina de capuse si de tantari, acum a venit momentul sa te ajutam si in lupta cu omizile. Tine cont ca omizile se urca foarte usor si pe zidurile casei si pot intra chiar si in casa daca tii geamul deschis.

Combate omizile cu ulei de neem

Uleiul de neem este un pesticid natural care nu are efecte adverse asupra plantelor sau asupra ta. Singura tinta a uleiului de neem o reprezinta daunatorii din gradina, printre acestia numarandu-se si omizile. Este indicat sa fii atent in momentul in care pulverizezi uleiul de neem pe plantele afectatate de omizi, deoarece aceasta substanta poate anihila inclusiv insectele benefice in gradina, cum ar fi albinele.

Strange omizile cu mana

Colectarea manuala a omizilor este cea mai prietenoasa metoda prin care poti scapa de acesti daunatori. Daca te gandesti ca din respectivele omizi urmeaza sa ia nastere fluturi senzationali, poate nu te tenteaza sa le omori cu solutii chimice. Protejeaza-ti mainile cu manusi, ia o galeata de care nu ai nevoie si treci la actiune. Culege toate omizile pe care le vezi in gradina ta. Strange-le intr-o galeata, iar apoi elibereaza-le undeva departe de casa ta.

Daca vrei sa te asiguri ca omizile nu vor face pagube nicaieri, atunci anihileaza-le cu o solutie pe baza de sapun lichid si apa.

Cultiva plante detestate de omizi

Omizile nu suporta mirosul emanat de anumite plante, cum ar fi levantica, pelinul, salvia si menta. Daca vrei sa reduci numarul omizilor sau sa le alungi definitiv, cultiva aceste plante in gradina cu legume sau in apropierea pomilor fructiferi.

Atrage pasari care se hranesc cu omizi

In perioada in care omizile obisnuiesc sa-ti devasteze gradina, poti recurge la cei mai priceputi exterminatori ai omizilor: pasarile. Pentru a atrage pasarile in gradina, este indicat sa agati in pomi mici recipiente cu graunte. Broastele si soparlele iti sunt si ele de folos in combaterea omizilor.

In curte iti este ceva mai usor sa scapi de omizi, pentru ca ratele si gainile le considera delicioase si nu vor ezita sa le manance daca ajung la ele.

Combate omizile cu usturoi

Probabil stii deja ca usturoiul poate fi un pesticid natural foarte eficient in gradina. Daca te confrunti cu un numar mic de omizi, din loc in loc, le poti anihila cu un amestec de usturoi, ardei iute si apa. Pulverizeaza apa "picanta" in zonele afectate de omizi si in scurt timp vei observa ca larvele au disparut.

Ceaiuri contra omizilor

Cele mai eficiente ceaiuri impotriva omizilor sunt cele din pelin, hrean, tutun si rubarbar.

Ce faci daca metodele naturale nu dau rezultate

Coloniile de omizi pot fi, uneori, mult prea numeroase pentru a le putea face fata cu metode naturale. In acest caz, ai nevoie de un insecticid sistemic care otraveste omizile.

Foto: fennelandfern.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare