Boli si daunatori

#boli si daunatori #clematita # fainare #afide #fainare clematita #afide clematita #ofilire prematura #ofilire clematita

Cele mai mari pericole pentru clematita

Clematitele, plante cataratoare decorative cu tulpini lemnoase, sunt in general rezistente, dar exista unele pericole care le pot ameninta sanatatea si aspectul. Pentru a te asigura ca planta va face in continuare flori frumos colorate, iata cum poti combate problemele principale ale clematitei.

Ideala pentru o gradina cu sol nisipos, usor alcalin, bogat in humus si cu drenaj bun, clematita poate ajunge pana la inaltimea de 15 metri atunci cand are sustinere. Cele mai des intalnite probleme de sanatate ale plantei includ ofilirea prematura, fainarea si invazia afidelor.


Ofilire prematura a clematitei

In cele mai multe cazuri, ofilirea prematura a clematitei, insotita de pete maronii pe funzele de la baza plantei sunt cauzate de ciuperca denumita Phoma clematidina, cunoscuta si ca Ascochyta clematidina.

Aparitia ciupercii este favorizata de udarea excesiva, iar aceasta afecteaza doar partea aeriana a plantei. Poate fi combatuta cu fungicide ca myclobutanil, carbendazim sau dithane, dar in cele mai multe cazuri se recomanda taierea completa a partilor aeriene ale plantei.

Radacinile nu sunt afectate de ciuperca, deci clematita creste la loc in cateva luni. Aceleasi fungicide sau zeama bordeleza pot fi stropite si preventiv pe planta si pe sol, primavara si la inceputul verii.


Fainarea clematitei

O alta ciuperca, din genul Odium, ataca planta intr-un mod diferit, crescand pe frunze si pe flori. La inceput clematita pare pudrata cu un praf alb, apoi frunzele pot capata o culoare maronie sub pudra alba. Impotriva fainarii, se recomanda folosirea unor fungicide ca dithane, dar gradinarii au la dispozitie si alte solutii.

Amesteca lapte degrasat cu apa (100 ml lapte la 900 ml apa) si stropeste planta in zonele afectate. Poti folosi si o solutie de bicarbonat de sodiu, o lingurita la 1 litru de apa.


Afidele si clematita

Invazia afidelor este cel mai des intalnita primavara, iar puricii de plante care afecteaza clematita sunt de obicei verzi sau albi. Este important sa verifici regulat frunzele clematitei, in special partea dorsala a frunzelor pentru a observa daca planta a fost atacata de afide.

Solutii variaza de la insecticide sistemice la remedii naturale. Apa cu sapun lichid si putin otet de vin alb este eficienta impotriva afidelor, la fel ca si apa in care a fost macerat tutun (doua tigari la 1 l apa). Pulverizeaza solutia direct pe zonele afectate.



Sursa foto: bloomingarden.com, illinois.edu, gardenbuddies.com, gardenpipl.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului