Vita de vie este una dintre plantele cele mai sensibile la bolile provocate de ciuperci, ce ameninta recolta. Afla detalii importante despre cele mai frecvente boli ce afecteaza vita de vie.
Mana vitei de vie, fainarea si putregaiul cenusiu sunt bolile cel mai des intalnite la aceasta planta, dar vita de vie poate fi atacata puternic si de gheba de radacina (Armillaria mellea).
Mana vitei de vie
Provocata de ciuperca Plasmopara viticola, mana vitei de vie este o boala grava de poate cauza pierderea completa a recoltei si chiar moartea plantelor in absenta tratamentului corect timp de mai multi ani.
Ciuperca ataca frunzele vitei de vie abia cand acestea au un diametru mai mare de 5 cm si provoaca aparitia unor pete galbui pe partea superioara a frunzelor insotite de un puf albicios pe partea inferioara a frunzei.
Deoarece boala este foarte agresiva, este recomandata folosirea tratamentelor preventive cu fungicide. Acestea includ Triumf, Rover, Folpan, Piliran si zeama bordeleza. Dupa aparitia bolii este necesar tratamentul imediat cu Ridomil, Pergado F, Drago, Cupertine super sau alte fungicide specializate.
Fainarea la vita de vie
Fainarea sau Oidiumul vitei de vie este provocata de ciuperca Uncinula necator si poate duce la caderea strugurilor si a florilor si la un vin care nu se poate invechi.
Boala ataca intreaga planta si poate fi observata pe toate organele dupa aspectul prafos, asemanator pulberii de faina, iar frunzele pot prezenta si margini rasucite.
Umiditatea ridicata si aplicarea excesiva de ingrasaminte pe baza de azot sunt conditii care pot grabi raspandirea bolii.
Tratamentele indicate sunt cele pe baza de sulf micronizat, ce nu pot fi insa folosite la temperaturi mai mari de 30 de grade. Se recomanda si folosirea tramentelor de contact ca Rover si Bravom dar si a celor curative ca Topas, Folicur Solo si Score.
Prevenirea infectiilor cu ciuperca ce provoaca fainarea vitei de vie include taierea anuala a vitelor pentru obtinere numarului corect de ochi pe butuc si cresterea distantelor de plantare.
Putregaiul cenusiu la vita de vie
Cauzata de ciuperca Botrytis cinerea, putregaiul cenusiu este o boala care poate afecta o intreaga podgorie , mai ales pentru ca ataca mai multe specii de plante, lucru ce ii asigura supravietuirea in mediul inconjurator si in absenta vitei de vie.
Cand sunt afectate de putregaiul cenusiu, frunzele prezinta pete galbui care isi schima in timp culoarea, devenind rosiatice. Petele sunt insotite de un mucegai cenusiu care elibereaza puternic spori la atingere. Boabele de struguri sunt atacate la maturizare, iar ciuperca se extinde si in interiorul acestora, provocand inmuierea, craparea si uscarea lor.
Prevenirea aparitiei putregaiului cenusiu tine de alegerea corecta a locului pentru plantarea vitei de vie (evitarea locurilor cu umiditate excesiva), evitarea fertilizarii excesive si legarea corecta a lasarilor, pentru a asigura circulatia aerului.
Putregaiul cenusiu este sensibil la tratamente preventive si curative ca Rovral 500 SC, Cantus sau Mythos SC.
Sursa foto: Eon021.com
# fainare #mana #vita-de-vie #putregai #boli frecvente
Cele mai frecvente boli ce afecteaza vita de vie
Cele mai frecvente boli ce afecteaza vita de vie Vita de vie este una dintre plantele cele mai sensibile la bolile provocate de ciuperci, ce ameninta recolta. Afla detalii importante despre cele mai frecvente boli ce afecteaza vita de vie.- 2011-12-13 2011-12-13
Pentru specialisti
Sfatul expertului
Cauta-ti perechea
Sfatul expertului
Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna