Boli si daunatori

#boli #flori #trandafiri

Cele mai frecvente boli ale trandafirilor de gradina

Trandafirii de gradina sunt plante usor de intretinut si cu cerinte moderate fata de conditiile de mediu insa sunt sensibili la boli si daunatori . Acestea ataca de regula toate organele plantei – frunze, lastari, boboci astfel ca este bine sa iei masuri de indepartare a lor de la primele simptome. Exista diverse fungicide organice si chimice pentru a combate bolile insa retine ca este indicat sa folosesti metoda cea mai putin toxica de combatere a bolilor. Iata care sunt cele mai frecvente boli ale trandafirilor de gradina si simptomele specifice:


1 Fainarea


Fainarea este cea mai intalnita boala la trandafirii de gradina. Atacul cuprinde toate organele aeriene ale plantei, inclusiv bobocii.

Fainarea se manifesta prin pete neregulate de culoare albicioasa, care apar prima data pe frunzele plantei, pe ambele fete. Pe masura ce atacul avanseaza, frunzele sunt acoperite total, se ingalbenesc, se usuca si cad.

In momentul in care ataca bobocii de trandafiri sau lastarii tineri, fainarea se manifesta sub forma unei pasle albicioase. La un atac puternic acestia nu se mai deschid.


2 Rugina


Rugina este o ciuperca ce este intalnita la multe specii de trandafiri. Apare sub frunze, pe ramuri, pedunculii florali si muguri sub forma de puncte galbene sau portocalii.

Este reciomandat sa indepartezi frunzele si resturile cazute afectare de rugina. Sporii sunt transmisi prin intermediul apei care cade pe resturi. Netratata, ciuperca poate sa ierneze iar primavara produce noi infectii.

Toamna se aduna ramurile si frunzele puternic atacate si se ard pentru a distruge sursa de infectie.


3 Patarea neagra a frunzelor


Patarea neagra a frunzelor este intalnita frecvent si apare la aproape toate speciile de trandafiri.

Atacul se manifesta pe frunze, sepale, stipele, ramuri si lastari si poate duce la provocarea unor leziuni grave. Pe frunze apar pete circulare de culoare neagra, mai ales in partea superioara a acestora.

Tesuturile din jurul petelor se ingalbenesc, iar in final ingalbenirea cuprinde frunzele in intregime care vor cadea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului