Boli si daunatori

#gradina #buruieni #plante gradina #buruieni gradina

Ce spun buruienile despre solul din gradina

Buruienile sunt acele plante care pot cauza o multime de probleme culturilor din gradina. Acestea, insa, joaca si o serie de roluri benefice. Pe langa rolul in bucatarie al unora dintre ele, buruienile mai pot fi si un bun indicator al calitatii solului din gradina.

Identificarea buruienilor si a felului in care acestea iti dezvaluie calitatea pamantului din gradina iti poate fi de folos in demersurile tale de imbunatatire a calitatii solului. Mai precis, printre altele, adaugarea unor substante nutritive in sol poate elimina anumite tipuri de buruieni si impiedica reaparitia acestora. Iata, asadar, cum poti descifra mesajul pe care ti-l transmit buruienile despre calitatea solului si cum il poti imbunatati!

Identifica solul cu probleme

Pentru a descoperi anumite carente nutritive la nivelul solului din gradina, poti incepe prin a cerceta distributia si numarul buruienilor pe suprafata acesteia. Buruienile in numar mic, rasfirate ici si colo, nu sunt concludente. In schimb, zonele in care buruienile de un anumit tip abunda iti pot oferi informatii pretioase.

Spre exemplu, papadiile si lumanarica, in combinatie, sunt buni indicatori ai solului acid. Tot indicatori ai solului acid sunt si margaretele, patlagina, cresonul si muschiul. In plus, cu cat lumanarica este mai frecventa, cu atat pamantul este mai putin bogat in substante nutritive.

Iata si alte buruieni si tipul de sol pe care il dezvaluie:
 

  • Sol uscat, nisipos: macris, ciulin, ventrilica, mustar, coada soricelului, urzica, talpa-gastii
  • Sol argilos: patlagina, urzica
  • Sol greu, compact: turita, urzica, mustar, patlagina, creson, papadie, rochita-randunicii
  • Sol cu un continut scazut de substante nutritive: coada soricelului, margareta, lumanarica, fenicul, ciulin, patlagina, papadie, trifoi
  • Sol alcalin: cicoare, laptele cucului


Pe masura ce aplici metode de imbunatatire a calitatii solului din gradina, ar trebui sa remarci raspandirea unor buruieni precum cicoarea, cruciulita, ungurasul si amaranthul.

Observa dezvoltarea buruienilor

Caracteristicile dezvoltarii buruienilor din gradina pot fi, la randul lor, indicii importante ale calitatii solului. Astfel, buruienile leguminoase viguroase pot indica o carenta de azot. La fel de bine, albastrelele sau vinetelele sunt buruieni ale caror flori se albastresc atunci cand se dezvolta in soluri calcaroase, respectiv, capata o nuanta roz in solurile acide.

Transforma prezenta buruienilor in avantajul tau

Odata identificate buruienile si tipul de sol caruia i se asociaza, poti incepe sa transformi prezenta lor in avantajul tau. Astfel, te-ai putea folosi de concluziile trase pentru a cultiva, in functie de tipul solului din gradina, anumite legume si flori care se dezvolta armonios in conditiile date.

Iata cateva idei:
 

  • In solul acid, poti cultiva cu succes azalee, afine, hortensii, rhododendroni, andive, cartofi, hasma.
  • Intr-un sol compact, se vor dezvolta excelent broccoli, varza, conopida si mustarul.
  • Daca te confrunti cu un sol cu un continut scazut de substante nutritive, afla ca aici poti cultiva cimbru, leguminoase, sfecla, morcovi si ridichi.

Foto: danielbowen.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului