Boli si daunatori

#gradina #plante gradina #daunatori gradina #capcane cu feromoni

Capcane cu feromoni, pentru o gradina fara insecte daunatoare

Vara este sezonul preferat al insectelor daunatoare, intrucat se pot imperchea in voie in gradina ta, la umbra pomilor sau printre straturile de legume. Nu iti dai seama de prezente lor, decat dupa ce iti ataca plantele si atunci poate fi deja prea tarziu. De ce sa dai bani pe insecticide cand ai la dispozitie un aliat excelent in lupta cu odioasele insecte: capcanele cu feromoni.

Feromonii sunt arme puternice de seductie nu doar pentru oameni, ci si pentru insecte. Desigur, nu este vorba despre aceiasi feromoni, insa au un scop bine stabilit: atragerea masculilor intr-o capcana pentru a diminua pagubele pe care le pot face in gradina.

Capcane cu feromoni - mai bine previi, decat sa tratezi

Este indicat sa apelezi la capcane cu feromoni pentru a depista din timp ce insecte isi fac veacul in gradina ta. De multe ori, insectele mature nu provoaca pagube atat de mari precum larvele. Adultii doar se imperecheaza si depun oua pe plantele tale, iar larvele care ies din oua rod frunzele si provoaca prejudicii.

Cum functioneaza aceste capcane cu feromoni

Capcanele cu feromoni dispun de o capsula ce emana particule de parfum (substanta excitanta a femelei). Masculii simt feromonul si il urmaresc pana se prind pe suprafata lipicioasa a capcanei. Credeau ca vor da de femela, dar s-au inselat.

Avantajele folosirii unei capcane cu feromoni

Este bine sa stii ca aceste capcane cu feromoni nu sunt toxice pentru om sau pentru plante, insa este o metoda eficienta de depistare a insectelor daunatoare din gradina fara a utiliza substante chimice. Capcana emite feromoni specifici fiecarei specii de insecte in parte.

Capcanele cu feromoni pot fi folosite de mai multe ori, prin simpla schimbare a capsulei cu feromoni. Raza de actiune a fermonului se intinde pe 20 de metri patrati si poti amplasa mai multe capcane in gradina, in special in preajma pomilor fructiferi care tind sa fie atacati de insecte in aceasta perioada.

Dezavantaje capcane cu feromoni

Multe capcane cu feromoni nu sunt rezistente in fata intemperiilor - vant puternic, ploi frecvente si intense. In plus, majoritatea capcanelor atrag doar insectele adulte, desi mult mai daunatoare sunt larvele.

Insecte vizate de capcane cu feromoni

Cu ajutorul unor capcane cu feromoni poti depista prezenta in gradina ta a urmatoarelor insecte daunatoare:

moliile

musca morcovului

musca cepei

musca verzei

musca usturioului

musca/viermele cireselor

viermele marului/parului/prunului

fluturele de noapte

Diabrotica (vierme de porumb)

omizi si multe alte insecte

Tipuri de capcane cu feromoni

Capcane cu fermoni sub forma de borcan - seamana cu un borcan sau o palnie.

Capcane cu feromoni sub forma de triunghi - seamana cu un cort si dispun de o banza adeziva pe care se pot prinde insectele.



Foto: www. photos.plantes-et-jardins.com; agroressources.com

Unele capcane cu feromoni pot fi folosite si in casa, pentru a depista prezenta moliilor, a musculitelor, a tantarilor sau a altor insecte. Pot fi amplasate si pe teresa sau balconul unei case si, in general, in orice loc unde stii ca poti avea invazie de insecte daunatoare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare