Boli si daunatori

#boli #morcov #radacinoase

Bolile legumelor radacinoase

Legume radacinoase - morcovul, patrunjelul, pastarnacul, telina, ridichiile, sfecla rosie - sunt plante cultivate atat pentru radacina lor ingrosata, unde sunt depozitate substantele de rezerva cat si pentru frunzele lor aromate. In general, aceste plante au o capacitate buna de cultivare si pastrare in tara noastra. Iata totusi care sunt cele mai frecvente boli ce pot afecta radacinoasele:


1 Putregaiul umed


Putregaiul umed afecteaza de regula morcovii insa poate afecta si telina, patrunjelul, ceapa , varza, conopida si cartoful.

In timpul depozitarii acestor legume apare un putregai umed, cu miros neplacut , ce progreseaza de la colet spre varful radacinii si din interior spre exterior.

Pentru a preveni aparitia acestei boli este foarte important modul in care sunt recoltate legumele. Astfel, radacinoasele trebuie recoltate pe vreme uscata, fara sa fie lovite sau taiate.

Fiecare rana poate duce la patrunderea bacteriilor aflate in sol si dezvoltarea putregaiului umed.

De asemenea, este foarte important ca plantele afectate sa fie indepartate de langa cele sanatoase pentru a evita raspandirea bolii.


2 Putregaiul alb


Putregaiul alb apare tot in locurile in care sunt depozitate radacinoasele. Este cauzat de o ciuperca si se manifesta printr-o pasla sub care tesuturile putrezesc. In pasla apar niste corpusoare mici, la inceput albe, dupa care se innegresc.

De asemeena, pentru a preveni aceasta boala este foarte important modul in care se face depozitarea legumelor.

Retine ca este bine sa eviti folosirea laditelor sau nisipului in care s-au pastrat radacinoasele de anul trecut fara a fi dezinfectate. Si asta pentru ca acestea pot contine resturi de radacini atacate de la care va porni boala.
 

3 Molia


Molia ataca de regula morcovul dar si alte specii inrudite. In stadiul de larva, molile rod galerii in radacinile si tijele morcovului si speciilor inrudite, provocand putrezirea lor.

Molia are doua generatii pe an. Pentru combaterea ei se recomanda distrugerea buruienilor si recoltarea productiei la timp.

De asemena, la aparitia primelor larve este recomandat sa aplici tratamente cu produse organofosforice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului