Boli si daunatori

# fainare #boli si daunatori #plante #paianjen rosu #daunatori plante #boli plante #antracoza #cosenii

Boli si daunatori care iti distrug plantele

Pentru ca plantele din gradina ta sa creasca si sa se dezvolte in mod armonios, trebuie sa le uzi la timp, sa le schimbi pamantul - atunci cand este cazul -, sa le oferi ingrasamant, si, mai presus de toate, nu trebuie sa uiti de bolile si daunatorii care le pot distruge. Iata cativa dintre "dusmanii" plantelor de care este important sa tii cont!


1. Antracnoza

Antracnoza este o boala parazitara foarte raspandita in randul mai multor plante. Semnele care caracterizeaza aceasta maladie sunt aparitia unor pete rotunde sau alungite, bine delimitate, de culoare maro-rosiatic sau brun-negru, pe suprafata diferitelor plante. Tesuturile se usuca, se ofilesc si, in cele din urma, mor, in timpul cresterii. Ciuperca ce provoaca leziuni intra in planta si se dezvolta rapid, daca vremea este umeda, iar temperaturile sunt cuprinse intre minim 16-17 grade C.


2. Paianjenul rosu

Paianjenul rosu este, de fapt, un acarian de foarte mici dimensiuni care apartine familiei Tetranychidae. Acest daunator infecteaza multe plante, dar si arbori si arbusti. Se intalneste atat in gradini, dar ataca si plantele de apartament. Paianjenul rosu nu ataca plantele decat daca temperatura creste peste 12 grade C.


3. Fainarea

Fainarea, boala cunoscuta si sub denumirea de mucegai, este cauzata de diferite specii de ciuperci parazite care infecteaza multe plante. Cel mai frecvent sunt atacati trandafirii, dovleceii, rosiile si vita de vie. De asemenea, si unii arbori au de suferit din pricina acestei boli. Artarul si stejarul se numara printre ei. Primul semn al bolii este aparitia unui praf alb pe frunze si fructe. Ulterior, frunzele se pot deforma. In general, sunt afectate frunzele tinere.


4. Cosenilele

Cosenilele sunt insecte care se hranesc cu seva plantei si exista peste 8.500 de specii. Masculii au aripi, in timp ce femelele sunt imobile si isi depun ouale pe frunze. Odata atacata de cosenile, planta va avea anumite zone albe, parca ar fi pudrate cu faina, iar tulpinile si ramurile se vor crapa. Daca nu sunt tratate din timp, plantele pot muri, in urma "atacului" cosenilelor.

In cazul in care sunt observate in faza incipienta, cosenilele pot fi inlaturate cu ajutorul unei dischete inmuiate in apa calda. Dupa inlaturarea lor se trateaza planta ccu insecticid.

Sursa foto: rustica.fr

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare