Boli si daunatori

#boli si daunatori #iunie #mai #boli plante

Boli ale plantelor in lunile mai si iunie

In lunile mai si iunile, la inceputul verii, plantele sunt predispuse la anumite boli, care pot avea drept cauze mai multi factori externi, de la temperaturile inconstante, la conditiile meteo instabile. Iata care sunt cele mai frecvente boli care pot afecta plantele tale in aceasta perioada.


1. Ofilirea patata a tomatelor (Tomato spotted wilt virus)


Ofilirea patata a tomatelor se manifesta la culturile de tomate prin inmaronirea si curbarea frunzelor. La baza frunzelor apar pate de culoare inchisa, nedelimitate. O planta afectata de aceasta boala va face fructe mici si cu pete galbene. Virusul ofilirii patate a tomatelor este transmis de tripsul tutunului. Specialistii recomanda ca rosiile sa nu fie niciodata plantate in apropierea plantelor de tutun.

Daca nu ai tutun in gradina, insa plantele tale au capatat aceasta boala, este recomandat sa le scoti din pamant, pentru a nu raspandi boala si la alte plante din cultura ta.


2. Patarea bruna a frunzelor de tomate


Patarea bruna a frunzelor de tomate este o boala cauzata de o ciuperca. Aceasta se raspandeste pe toate organele plantei, inca din faza de rasad. Cele mai afectate sunt frunzele, pe care apar pete circulare, de culoare brun-cenusie.

Ca metode de prevenire si combatere poti incerca arderea resturilor vegetale afectate de patarea bruna. Este recomandata fertilizarea echilibrata cu minerale, in special cu magneziu.


3. Mana cepei


Mana cepei este cea mai frecventa boala care afecteaza aceasta leguma. Pe frunze apar pete decolorate, care se raspandesc rapid.


4. Arsura frunzelor de ceapa


In lunile mai-iunie pot avea loc schimbari frecvente de temperaturi, iar precipitatiile pot fi abundente. In cazul in care ploua din abundenta si solul se imbiba cu prea multa apa, pe frunzele de ceapa pot aparea mici pete albicioase. Extremitatea frunzei se usuca si se rasuceste.


5. Mana salatei


Salata de vara este si ea predispusa la anumite boli, cum ar fi mana. Aceasta afectiune este favorizata de umiditate ridicata si de temperaturile mai scazute din timpul noptii. Pe frunzele de salata apar pete decolorate, iar in partea de jos apare un puf fin alb.


6. Limacsii


Limacsii, melcii fara cochilie, ataca o multime de legume din gradina ta, printre care morcovii, ardeii, vinetele, castravetii, salata etc. Daca ai astfel de invitati nepoftiti in gradina, este recomandat sa folosesti superfosfat praf, piatra vanata pisata fin sau praf de var nestins.


7. Molia morcovului


Molia morcovului si a telinei este un daunator care sapa galerii in sol, atacand radacinile, insa si frunzele pot fi atacate.

 

8. Arsura bacteriana a fasolei


Arsura bacteriana a fasolei este produsa de o bacterie care se dezvolta in momentul in care temperaturile sunt ridicate si ploua pe o perioada mai lunga de timp. Pe frunze apar mici pete rosiatice sau maronii, inconjurate de un cerc galbui. Pe pastai apar pete brune. Daca plantele tale sunt afectate de aceasta boala, este foarte posibil ca pastaile sa-si piarda mult din calitate.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului