Boli si daunatori

#boli #daunatori #plante #ingrijire plante

Afidele sau puricii de plante

Stiai ca atunci cand coloniile de afide ajung sa fie aglomerate insectele dezvolta aripi cu ajutorul carora se deplaseaza spre noi surse de hrana? Puricii de plante sunt unii dintre cei mai de temut daunatori ai se hranesc cu seva plantelor si reprezinta gazde perfecte pentru virusi.


Descriere


Afidele sau puricii de plante sunt insecte mici incluse in familia Aphidoidea ce pot fi observate pe partea inferioara a frunzelor sau pe lastari. Sunt daunatori care traiesc grupati in colonii usor vizibile.

Corpul lor este moale iar culoarea variaza in functie de specie, astfel ca poate fi verde, roz, brun, alb, negru, rosu, galben sau gri. Picioarele sunt subtiri, articulate iar ochii compusi.


Inmultire


Acesti daunatori au o reproducerea atat asexuata cat si una sexuata.

Primavara, populatia abunda in femele care depun oua ce dau nastere la alte femele.

Toamna, populatia este mixta iar ouale rezultate prin reproducere sexuata vor da nastere atat la femele cat si la masculi.


Cum afecteaza planta


Dupa ce formeaza colonii in partile tinere ale plantelor (frunze , lastari), afidele incep sa se hraneasca cu seva . Lastarii si frunzele atacate se opresc din crestere, respectiv se incretesc iar apoi se ofilesc.

Primele simptome ca planta a fost atacata de afide sunt frunzele care-si coloreaza varful in galben. De asemenea, vei observa ca, pe langa colonii, pe partea inferioara a frunzelor atacate se va forma un clei negricios.

Este bine sa stii ca exista specii de afide care ataca radacinile plantelor insa aceastea se intalnesc destul de rar in cazul plentelor de interior.


Combatere


In primul rand incearca sa indepartezi manual afidele de indata ce observi ca au atacat vreo planta. Sterge apoi frunzele cu apa si sapun lichid in zonele in care au existat coloniile. Atentie ca apa cu sapun sa nu patrunda in substratul plantei. Dupa spalare, clateste bine planta.

Daca gradul de infestare este foarte mare este bine sa aplici si un insecticid dupa curatarea plantei.

Este bine sa stii ca dezvoltarea afidelor depinde si de vreme. Astfel, vara, cand soarele este puternic, populatiile de afide devin infertile.

De asemenea, in sezonul ploilor torentiale afidele zburatoare sunt afectate pentru ca nu se pot deplasa sa se hraneasca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului