Boli si daunatori

#boli si daunatori #lacuste #daunatori gradina #indepartare lacuste #lacuste gradina

5 metode ecologice de a scapa de lacuste

Stolurile de lacuste sunt rare in Romania, dar invazia acestor insecte poate fi periculoasa in gradina si atunci cand sunt prezente in numar mic. Pentru a elimina insectele care iti mananca plantele, nu apela direct la pesticide, incearca mai intai cateva metode ecologice de a scapa de lacuste.

Lacustele sunt atrase cel mai mult de cereale si ierburi inalte, dar nu sunt foarte mofturoase si mancanca orice planta verde au la indemana. Cand le observi in gradina ta si incep sa apara si frunze gaurite, poti lua cateva masuri care nu implica otravuri periculoase.


Eliminarea plantelor atragatoare pentru lacuste

Ierburile inainte si buruienile de talie medie atrag cel mai mult lacustele. Scapa de buruieni si mentine ierburile la o dimensiune cat mai redusa. Aceasta este insa numai o solutie de prevenire. Daca tai iarba dupa aparitia primelor lacuste, procesul atrage si mai multe.


Plante care tin lacustele la distanta

Doar doua plante reusesc sa tina departe lacustele atunci cand aceste insecte se inmultesc prea mult. Planteaza galbenele si unguras (Marrubium vulgare) in gradina pentru a tine lacustele departe.



Efectul maxim al acestor plante este obtinut atunci cand sunt plantate ca un gard natural in jurul plantelor tale.


Uleiuri care tin departe lacustele

Aplicate primavara pe plantele din gradina, unele uleiuri naturale resping lacustele si le pot chiar afecta dezvoltarea. Cel mai eficient ulei care tine departe aceste insecte este uleiul de usturoi, pulverizat diluat pe plante. Uleiul de neem are un efect si mai puternic impotriva lacustelor, dar ambele necesita o reaplicare periodica.


Insecticide naturale

Nosema, protozoare parazitare, si-au demonstrat eficienta in lupta cu lacustele. Pot fi cumparate sunt forma unor insecticide microbiene naturale, ca NoLo Bait sau Semaspore si ucid rapid unele varietati de lacuste.


Pradatori ai lacustelor

Cea mai simpla si mai naturala metoda de a lupta cu lacustele sunt pasarile. Gainile si ratele pot consuma chiar peste 800 g de insecte pe zi.

Daca nu planuiesti sa cresti pasari in acest scop, poti incerca sa atragi in gradina pasari ca mierla, ciocarlia si cotofana.

Sursa foto: littlehousecollective.wordpress.com, nationalgeographic.com, flowersofgold.com, videohive.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului