Boli si daunatori

#compost #boli #pasari #ingrasamant #daunatori #coji de oua

5 metode creative de a folosi cojile de oua in gradina ta

La fel ca majoritatea oamenilor, si tu folosesti ouale doar pentru continutul lor nutritiv si alegi sa arunci cojile la gunoi. Cu toate acestea, ramasitele unui festin culinar pot fi fructificate la maxim. La ce iti folosesc cojile de oua? Daca iti doresti o gradina frumoasa, descopera 5 metode creative de a le intrebuinta!



Daca gatesti frecvent si folosesti o multime de oua, cu siguranta ai remarcat cantitatea de coji pe care o arunci de fiecare data, negasindu-i nicio intrebuintare . Pentru ca aceste coji bogate in calciu nu merita sa fie irosite, iti oferim cateva idei menite sa te ajute sa le folosesti in interesul tau si al gradinii tale.


Ingrasamant


Cojile de oua pot constitui un ingrasamant natural perfect pentru plante ca patlagelele rosii si vinete, dar si pentru ardeii grasi. Piseaza coji de oua si adauga praful obtinut in locurile in care urmeaza sa plantezi aceste legume. Calciul din cojile de oua va proteja sanatatea viitoarelor plante, evitand degradarea acestora.


Ghivece naturale


Pentru o perioada scurta de timp, cojile de oua pot juca si rolul unor ghivece naturale! Nu trebuie decat sa cureti temeinic cateva jumatati de coji de oua, sa le gauresti cu atentie, sa pui pamant si samanta unui plante, intocmai cum ai proceda cu un ghiveci de dimensiuni mai mari. Ingrijeste cu atentie viitoarea planta si, cand a crescut suficient de mare pentru a fi transferata, nu trebuie decat sa spargi cu atentie coaja de ou si sa pui plantuta, cu tot cu pamant si ramasitele de coaja de ou, in gradina ta sau intr-un ghiveci mai mare. Coaja de ou ramasa se va descompune si va hrani radacina plantei.


Solutie impotriva daunatorilor


Cojile de oua pot fi folosite cu succes si pentru a scapa de daunatori ca melcii sau omizile, care iti distrug plantele din gradina. Cum procedezi? Pentru a evita ca omizile sa iti roada legumele, nu trebuie decat sa maruntesti coji de oua si sa le introduci in sol, in preajma plantelor pe care vrei sa le protejezi. Pentru a scapa de melci, presara in jurul plantelor bucati de coji de oua.


Mancare pentru pasari


Daca ai pasari de curte, le poti oferi o doza substantiala de calciu hranindu-le cu coji de oua! Femelele vor beneficia cel mai mult de acest aport suplimentar, intrucat au nevoie de resurse bogate de calciu pentru a face oua. Cojile de oua maruntite pot fi inserate in mancarea pe care o dai, in mod obisnuit, pasarilor de curte sau servite ca atare.


Aditiv la compost


Cojile de oua pot fi folosite si pentru a hrani si alte plante in afara de patlagele si ardei grasi! De altfel, aportul de calciu este binevenit in orice situatie , o multime de plante beneficiind de pe urma efectelor sale nutritive. De aceea, poti adauga cu incredere coji de oua bine maruntite (ideal, sub forma de pudra) in compost si poti hrani, apoi, plante ca broccoli, varza, morcovii, conopida, telina, ciresii, merii, piersicii, perii, pepenii, strugurii, salata, cartofii, etc.

Indiferent de metoda pe care alegi sa o folosesti, aminteste-ti sa cureti intotdeauna foarte bine cojile de oua inainte de a le utiliza sau de a le pune la pastrare pentru intrebuintari viitoare.

Sursa foto: biotech-weblog.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare