Boli si daunatori

#fertilizatori #fertilizatori naturali #fertilizatori gradina

5 exemple de fertilizatori naturali pentru gradina

Solul din gradina are nevoie de ajutor suplimentar pentru ca plantele sa creasca si sa se dezvolte armonios. Anual, se folosesc aproximativ 70 de milioane de tone de ingrasaminte, insa ceea ce este mai putin cunoscut este faptul ca unele substante chimice au reprezentat cauza dezvoltarii unor boli grave, precum leucemie, astm, alergii etc. Pentru a proteja copiii si animalele de companie, poti inlocui ingrasamintele toxice cu fertilizatori naturali.


1. Zat de cafea

Zatul de cafea contine azot si alte elemente nutritive care sunt benefice pentru cresterea plantelor. Asadar, poti aplica zatul de cafea direct pe sol, pentru a avea flori frumoase si sanatoase.


2. Coji de oua

Plantele iubitoare de calciu, precum rosiile sau ardeii, vor creste frumos daca folosesti, in loc de ingrasamintele din comert, cojile de oua. Pentru a realiza acest fertilizator natural, cojile de oua se lasa la uscat timp de cateva zile, dupa care se piseaza cu ajutorul unui blender. Praful obtinut se pune deasupra solului, iar calciul va ajunge la radacina plantelor.


3. Leguminoase

Leguminoasele ca mazarea si fasolea sunt singurele legume care pot procesa azotul din aer si apoi sa-l transfere in solul din jurul lor. Asadar, daca vrei un plus de azot in solul din gradina, planteaza leguminoase!


4. Compost

Compostul este un bun fertilizator pentru gradina ta si il poti obtine din resturile alimentare. Astfel, vei obtine un ingrasamant bogat in substante nutritive care sa contribuie la dezvoltarea armonioasa a plantelor. Sunt, totusi, unele alimente precum carnea, orezul, nucile, produsele de panificatie, pe care este bine sa le eviti in realizarea compostului, deoarece pot atrage daunatorii.


5. Fertilizator organic

In cazul in care nu vrei sa te complici cu produse alimentare care sa hranesca solul, poti alege un fertilizator din comert. In loc sa cumperi ingrasaminte chimice, alege-le pe cele organice. Ambele produse contin azot, fosfor si potasiu - substante nutritive necesare pentru crestera plantelor -,insa diferenta consta in modul in care sunt produse aceste substante nutritive.

Sursa foto: chacha.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare