Boli si daunatori

#preparare erbicid #erbicid #natural

5 erbicide pe care le poti prepara acasa

Odata cu venirea primaverii incepe si munca in gradina, prin cultivarea plantelor si asigurarea unei cresteri optime a acestora. Iar aparitia buruienilor nedorite este principalul daunator care poate afecta dezvoltarea plantelor tale, de aceea trebuie sa gasesti cele mai bune variante pentru a le elimina.

Si daca nu vrei sa optezi pentru folosirea unor erbicide chimice, iata cinci exemple de erbicide pe care le poti prepara cu usurinta chiar la tine acasa.

1. Mulci

Cumparat sau pregatit la tine acasa, mulciul reprezinta o necesitate pentru gradina ta. Acesta este benefic atat ca ingrasamant natural, pentru mentinerea solului umed si rece, cat si ca erbicid natural pentru oprirea cresterii buruienilor nedorite.

Mulciul realizat acasa poate fi obtinut din resturi vegetale, prin tocarea aschiilor de lemn si a frunzelor. Dupa pregatirea mulciului, nu trebuie decat sa acoperi solul cu el, iar cresterea buruienilor va fi stopata datorita faptului ca nu vor mai avea conditiile optime de lumina pentru a se dezvolta.

2. Apa fierbinte

Apa fierbinte poate reprezenta un truc ideal pentru apararea gradinii tale si a plantelor pe care le cultivi. Aceasta functioneaza foarte bine in special daca este folosita pe buruienile mai tinere, abia iesite, iar rezultatele sunt unele imediate. Tot ce trebuie sa faci este sa torni apa fierbinte peste buruiana, las-o sa se usuce si apoi indeparteaz-o. Iar daca adaugi si putina sare in apa fierbinte, efectul va fi cu atat mai eficient.

Insa, apa fiarta nu trebuie sa atinga plantele pe care vrei sa le pastrezi deoarece exista mari sanse sa le distruga si pe acestea.

3. Sare

Atat sarea gronjoasa, cat si cea de masa reprezinta un bun ajutor nu doar in bucatarie, ci si in gradina. Sarea poate fi folosita atat dizolvata in apa fierbinte, cat si presarata pe potecile din gradina imediat dupa trecerea iernii. Insa, aceasta nu trebuie folosita in cantitati prea mari, deoarece poate afecta solul si florile sau legumele pe care le plantezi.

4. Otet

Otetul te va ajuta sa elimini buruienile nedorite intr-un timp rapid. Otetul alimentar, care are o concentratie de 5%, este puternic, insa nu pentru toate tipurile de buruieni. Daca iti doresti efecte sigure, poti opta pentru otetul industrial, a carui concentratie este de 20%. Tine cont insa ca acesta poate fi daunator pentru ochi sau piele, astfel incat este indicat sa porti un echipament de protectie.

Otetul trebuie aplicat direct pe frunzele buruienilor de care vrei sa scapi, incercand sa atingi pe cat putin posibil celelalte plante sau solul.

5. Ziarele, un erbicid eficient

Daca ai in gospodarie ziare care nu iti mai sunt utile pentru a le citi, nu este nevoie sa le arunci. Acestea pot fi folosite cu usurinta pentru a reduce cresterea buruienilor, functionand pe un principiu asemanator mulciului.

Acopera cu ziare buruienile care au o crestere redusa si, astfel, lipsa luminii si a caldurii solare le va elimina. De asemenea, pe masura ce ziarul se va descompune, acesta poate reprezenta si un bun ingrasamant, hranind solul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare