Boli

#hepatita #boala #zi mondiala a hepatitei

Ziua Mondiala a Hepatitei

Astazi, la nivelul intregii lumi s-a marcat Ziua Mondiala a Hepatitei, initiata si organizata de Alianta Mondiala pentru Hepatita . Acest proiect a fost lansat astazi si in Romania de catre Bristol-Myers Squibb impreuna cu Asociatia Pacientilor cu Boli Hepatice Sano-Hep Romania, Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSF) si Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti.

 

Acestia au sustinut o campanie de informare si educare a populatiei pentru a atrage atentia asupra severitatii hepatitei si a impactului ei asupra starii generale de sanatate din Romania. Este important ca populatia sa fie informata in ceea ce priveste riscurile de dobandire a acestei infectii precum si necesitatea diagnosticarii precoce a hepatitei B.

Campania a inceput ieri, 18 mai, cu actiuni educative publice. Mii de bucuresteni care au trecut prin Piata Unirii, Parcul Herastrau, Parcul Cismigiu si Plaza Romania au primit materiale informative despre hepatita B si au stat de vorba cu reprezentantii campaniei pentru a afla detalii despre boala si riscurile ei.

Astazi, in cadrul evenimentului media, partenerii campaniei au lansat oficial si site-ul de informare despre hepatita B - www.hepatitab.com.ro – creat special pentru publicul larg.

Accesand acest site, oamenii vor afla ce inseamna hepatita cronica B, cu ce se deosebeste ea de hepatita acuta de tip A (boala mainilor murdare), de ce este considerata una dintre cele mai periculoase forme de hepatita, cum poate fi transmisa, care sunt metodele de preventie.

Sunt eu numarul 12?

Proiectul a fost lansat, in primul rand pentru a-i ajuta pe oameni sa constientizeze pericolul hepatitei virale si apoi pentru a castiga recunoastere si sprijin politic – doua aspecte care nu au atins nici pe departe acelasi nivel de constientizare cum s-a intamplat in cazul maladiei HIV/SIDA, tuberculozei si malariei, desi numarul celor infectati si ucisi de hepatita virala este la fel de mare.

Prin aceasta campanie, asociatiile de pacienti au lansat in lume o intrebare pe care oricine dintre noi ar trebui sa si-o puna - „Sunt eu numarul 12?”. Intrebarea, menita a fi un semnal de alarma pentru populatie, porneste de la o statistica mondiala care releva ca in lume, o persoana din 12 sufera de hepatita virala, iar majoritatea nu stie acest lucru.

Virusul hepatitei B, al doilea factor oncogen

In Romania, aproape 1 milion de romani (intre 2% si 7% din populatie – conform estimarilor OMS) sufera de hepatita cronica B si ca urmare sunt supusi riscului sa dezvolte complicatii. Una dintre cele mai severe si agresive tipuri de hepatita este cea determinata de virusul hepatic B, considerat de OMS al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun.

In fiecare luna, la Institutul Matei Bals din Bucuresti, diagnosticam 50 - 60 de pacienti cu hepatita B. Din pacate, cei mai multi dintre ei se afla deja in stadiul de hepatita cronica”, sustine Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti.

De 100 de ori mai contagioasa decat HIV

Netratata, aceasta forma de hepatita, cauzata de virusul hepatitic B, poate provoca ciroza sau cancer hepatic si, in final, decesul. Virusul B este de 100 de ori mai contagios decat virusul HIV (virusul imunodeficientei umane) care determina maladia SIDA. Hepatita B este o problema serioasa de sanatate publica la nivelul intregii lumi. Mai mult de 2 miliarde de oameni din lume sunt infectati cu virusul hepatitei B, ceea ce inseamna o treime din populatia globului .

Credem ca in populatia Romaniei ar exista 1 milion de persoane care au avut contact cu hepatita virala B si care pot fi purtatorii acestui virus. Trebuie sa mergem periodic la medic nu pentru ca ne simtim bolnavi, ci pentru ca un control periodic poate fi extrem de util! Este mai usor sa tratezi o boala in stadiul de inceput si mai greu sa tratezi fazele avansate ale bolii”, spune si Prof. Dr. Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

 

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului