Boli

#zahar #mihaela bilic #nutritionist #slabit #traiesc deci ma abtin #obezitate #diabet #ingrasare #calorii #dieta

Zaharul, vinovat de aparitia diabetului si a obezitatii?

Zaharul este un condiment, nu un aliment. Consumati-l ca pe sare si piper! Nu exista un zahar care ingrasa mai putin decat altul – indiferent daca este alb, brun, rosu, cubic sau pudra are aceeasi valoare calorica”, afirma medicul nutritionist Mihaela Bilic in cartea sa „Traiesc, deci ma abtin”, cotata ca fiind cea mai bine vanduta carte din 2008, in Romania.


Zaharul are o „reputatie” destul de proasta pentru ca foarte multi il considera responsabil de aparitia obezitatii sau a diabetului, anual aparand mii de cazuri noi de imbolnavire in intreaga lume.

Totusi, in ceea ce priveste efectele zaharului pentru sanatate, parerile specialistilor sunt impartite. Exista studii stiintifice care confirma ca zaharul este daunator, declansand diferite boli, si altele care sustin ca daca este consumat in cantitate normala este benefic (previne constipatia, depresia, ofera un gust aparte mancarurilor etc) .

Prea mult zahar... unde este limita?

Zaharul se gaseste printre ingredientelor a multor produse, de aceea uneori il consumi fara sa iti dai seama. Pe langa binecunoscutele dulciuri, zaharul se ascunde si in supele instant, in diferite sosuri si in alte alimente prefabricate. Zaharul este utilizat ca un agent de conservare si ca aroma in industria alimentara.

Cititi cu atentie etichetele! Zaharul este folosit intr-o multime de produse, de la mustar si conserve pana la mezeluri, deoarece imbunatateste gustul si reduce aciditatea alimentelor. Zaharul este un glucid rapid, care in afara de aportul energetic, nu contine niciun element nutritiv. Ca si alcoolul, zaharul are calorii „goale”, organismul nostru putand sa functioneze perfect fara niciun gram de zahar rafinat”, a mentionat Mihaela Bilic in cartea sa.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a sesizat intr-un raport, efectuat in anul 2003, efectele preventive ale alimentatiei in ceea ce priveste maladiile cronice. In acesta se mentioneaza, printre altele, ca zaharurile libere (zaharurile adugate si sucurile de fructe) nu constituie mai mult de 10% din caloriile pe care le consumam zilnic. Pentru o persoana care consuma 2.000 de calorii zilnic, 10% reprezinta 200 de calorii - echivalentul zaharului fiind de 50 de grame sau 12 lingurite.

Prin urmare, atentie la alimentele care contin zahar si la cantitatea folosita. De exemplu, o sticla de 500 ml de bautura racoritoare gen cola contine 50 mg zahar.

Intre zahar si diabet exista vreo legatura?

Din punct de vedere stiintific, legatura directa dintre consumul de zahar si prevalenta de diabet nu s-a stabilit inca. Un grup de experti din cadrul Agentiei franceze pentru siguranta sanitara a alimentelor (Afssa) au intreprins studii epidemiologice in urma carora au constatat ca nu exista o legatura clara intre consumul de zahar si incidenta diabetului de tip 2.

Insa, au fost rezervati in privinta studiilor in care au comparat efectul zaharului sau al fructozei cu cel al alimentelor bogate in glucide.

Diabetul de tip 2 este o maladie care se formeaza de-a lungul mai multor ani. Se declanseaza in momentul in care pancreasul nu mai este capabil sa secrete suficienta insulina pentru a regla nivelul zaharului din sange.

Potrivit specialistilor in probleme de nutritie, chiar daca nu exista date concrete ca zaharul favorizeaza aparitia diabetului, se pare ca alimentele cu indice glicemic ridicat au o anumita parte de vina. De exemplu, consumand pe o perioada indelungata bauturi carbogazoase , pancreasul trebuie sa secrete in continuu cantitati mari de insulina. Dupa un anumit timp, acesta poate „obosi”, avand ca efect urmator cresterea nivelului de zahar in sange.

Zaharul vinovat de obezitate?

Este dificil de afirmat ca zaharul este factorul declansator al obezitatii. Dar, nu poate fi nici ignorat. Anne Mardis, medic in cadrul Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor din Statele Unite afirma ca in general oamenii mananca mai mult zahar, decat grasimi. Prepararea zaharului rafinat presupune un lant intreg de procedee tehnologice care afecteaza calitatile nutritive ale acestui produs.

Desi zaharul contine calorii „goale” (sunt denumite asa pentru ca nu furnizeaza nutrienti organismului), are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului, la dezvoltarea tesutului adipos si ulterior la aparitia celulitei.

De aceea, OMS recomanda limitarea consumului de zaharuri libere (zaharuri adaugate si zaharuri din sucurile de fructe) pentru a preveni obezitatea.

Medicul nutritionist Mihaela Bilic ne ofera in cartea sa „Traiesc, deci ma abtin” cateva amanunte despre zahar:

  • Zaharul rafinat contine glucide care se absorb rapid in sange, cresc glicemia si determina eliberarea de insulina;
  • Zaharul rafinat si fructoza (zaharul din fructe si miere) duc la cresterea tensiunii arteriale si a colesterolului din sange, in special a fractiunii LDL, care se depune pe vasele sangvine;
  • Consumul regulat de zahar si dulciuri poate duce la obezitate, dar nu declanseaza diabet decat daca exista o conditie genetica de aparitie a acestei boli.

Tips: combinatia dintre lapte si zahar face ca zaharul sa fie mult mai lent absorbit in sange, deci indicele glicemic al respectivelor produse scade.

CONCURS: "Castiga cartea dr. Mihaela Bilic Traiesc, deci ma abtin"

 

Acasa.ro impreuna cu editura Coreus Publishing te invita sa participi la concursul „Castiga cartea dr. Mihaela Bilic, Traiesc, deci ma abtin!”. Daca vrei sa afli cum au slabit Mihaela Radulescu si Teo Trandafir, participa la concurs si castiga cea mai bine vanduta carte a anului 2008, in Romania.

Printre multe sfaturi despre cum sa mananci sanatos, nutritionista vedetelor dr. Mihaela Bilic dezvaluie 10 motive pentru care pana in prezent nu ai reusit sa slabesti si alte 10 motive cu care de data asta vei reusi sa iti atingi scopul.

Timp de o luna, poti castiga saptamanal una dintre cele patru carti scoase la concurs.

Cum poti participa?

Intra pe forum acasa.ro dand click AICI si raspunde la intrebarea: "Consideri ca dieta de slabire a devenit un mod de viata? Este important este sa te incadrezi in standardele 90-60-90 sau mai degraba sa te simti bine cu corpul tau chiar si cu cateva kilograme in plus?”

Vor fi premiate cele mai interesante raspunsuri!

Pentru a raspunde pe forum acasa.ro trebuie sa iti creezi cont pe acasa.ro. In cazul in care nu ai deja, poti sa te inregistrezi aici.

Important! Pentru a-ti acorda premiul, adresa de e-mail trebuie sa fie valida iar datele personale - corecte!

Castigatorii vor fi anuntati saptamanal, atat in pagina de concurs, cat si personal pe adresa de e-mail.

Castigatoarea primei carti "Traiesc, deci ma abtin" este Ursu Diana. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare