Boli

# lentile contact #lentile #lentile de contact

Vrei sa porti lentile de contact? 5 lucruri de stiut

Lentilele de contact reprezinta un mod optim de corectare a viciilor de refractie sau a altor afectiuni oculare. Sunt disponibile mai multe tipuri, adaptate nevoilor si preferintelor, astfel incat aceastea sa fie utilizate fara dificultati de un procent cat mai mare de persoane cu probleme de vedere. Iata care sunt principalele aspecte pe care ar trebui sa le stii despre lentilele de contact si purtarea acestora.

1. Perioada de utilizare a lentilelor

Ai la dispozitie lentile de contact de unica folosinta (care se poarta maximum 10-12 ore si se arunca), cu purtare in timpul zilei (pentru mai multe saptamani sau luni, in functie de specificatiile producatorului) si cu folosire extinsa sau continua (pot fi purtate si in timpul noptii). Chiar daca te simti confortabil cu acestea, nu depasi timpul recomandat de utilizare.

Achizitioneaza lentile de contact lunare, trimestriale sau zilnice, pentru a beneficia de un cost excelent pentru fiecare purtare si de o vedere optima. Cele cu o singura utilizare sunt recomandate persoanelor care poarta ocazional lentile sau nu au timp sa le igienizeze si sa le depoziteze corespunzator. Perechile cu folosire extinsa pot fi lasate pe ochi si in timpul somnului, insa este recomandat sa le scoti cat mai des, pentru a evita depunerile proteice sau alte probleme. 

2. Cum aplici lentilele si cum le scoti de la ochi

Atinge si manevreaza lentilele de contact doar cu mainile spalate si uscate. Pune lentila pe varful degetului aratator, cu marginea in sus (aspect de bol). Este indicat sa clatesti lentila cu putina solutie speciala de curatare. Pentru aplicare, trage usor de marginile pleoapelor, astfel incat ochiul sa fie larg deschis. Priveste in sus si pune lentila pe partea alba a globului ocular.

Clipeste de cateva ori si misca usor privirea in jos si spre nas. Lentila se va pozitiona singura. Repeta acest procedeu si pentru celalalt ochi. Pentru a scote lentila, priveste in sus, trage usor pleoapa inferioara si muta lentila pe zona alba a globului ocular. Prinde delicat lentila cu degetul mare si cel aratator si scoate-o. Procedeaza la fel si cu celalalt ochi.

3. Ingrijirea lentilelor de contact

Lentilele de contact de unica folosinta se arunca dupa utilizare, insa cele zilnice sau cu purtare continua necesita igienizarea si depozitarea intr-un recipient special (lens case). Nu pune mana pe lentile decat cu mainile spalate cu apa si sapun. Usuca-le cu un prosop care nu lasa scame. Inainte de a aplica lentila si dupa ce o scoti de la ochi, trebuie sa o freci intre buricele degetelor cu putina solutie de curatare. 

4. Depozitarea lentilelor de contact

Dupa utilizare, aseaza lentilele in lens case, in compartimentul destinat fiecareia (S/L - pentru lentina ochiului stang si D/R - pentru lentila ochiului drept). In acest mod, nu transmiti infectia oculara de la un ochi la altul, daca este cazul. Toarna suficienta solutie in recipientul de depozitare, astfel incat lentilele sa fie acoperite de lichid, pentru a se hidrata si a se curata peste noapte.

5. Cine poate purta lentile si cine nu

Lentilele de contact sunt potrivite pentru majoritatea persoanelor si pot fi prescrise pentru foarte multe probleme oculare. Acestea sunt alese in conformitate cu nevoile tale si pot corecta eficient afectiuni severe ale ochilor. Pe de alta parte, lentilele nu sunt prescrise copiilor sub opt-noua ani, celor cu conjuctivita sau care au reactii alergice. De asemenea, nu sunt indicate persoanelor care au ochii uscati sau care sunt expuse la medii cu multi praf, substante chimice si agenti iritanti. 

Programeaza-te la un consult oftalmologic, pentru a afla ce tip de lentila este potrivit pentru afectiunea ta oculara si care se pliaza cel mai bine pe nevoile tale. Respecta recomandarile specialistilor si acorda atentie modului de aplicare, de purtare si de igienizare a lentilelor de contact.

Sursa foto: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului