Boli

# oprire menstruatie #suplimente alimentare #menstruatie #vitamine

Vitamine care ajuta la oprirea menstruatiei

Menstruatia poate fi neplacuta in numeroase situatii, in special in momentele in care aceasta are caracteristici cumva anormale. O perioada menstruala normala dureaza de la 2 si pana la 7 zile intr-un ciclu care variaza intre 21 si 35 de zile. Insa, atunci cand sangerarea are loc intre perioade in care nu ar trebui, dureaza mai mult sau este mai abundenta, aceasta poate fi caracterizata drept sangerare anormala sau neregulata.

Cea mai frecventa cauza a unei sangerari neregulate este dezechilibrul hormonal. Si, daca iti doresti sa ameliorezi sangerarile menstruale grele, iata ce vitamine te pot ajuta in acest sens.

Vitamina K

Vitamina K este cunoscuta in mod special pentru rolul sau in formarea cheagurilor de sange intr-un mod corespunzator si in prevenirea sangerarilor excesive. Astfel, vitamina K poate fi folosita si pentru a stopa o menstruatie grea.

Specialistii afirma faptul ca vitamina K este o vitamina solubila in grasimi care poate fi gasita in intestin. Pentru un consum sigur, este important sa stii faptul ca doza zilnica recomandata de vitamina K este de 56 mcg.

Vitamina C

Vitamina C poate fi un adevarat aliat pentru usurarea sangerarilr menstruale. In multe cazuri, sangerarea menstruala excesiva poate fi cauzata de fragilitatea vaselor de sange, iar vitamina C are rolul de a intari aceste vase de sange si de a le face mai putin sensibile. Pentru o administrare precauta, doza zilnica recomandata de vitamina C este de 200 mg.

Vitamina A

Vitamina A este un antioxidant care poate ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor interioare, iar o deficienta a acestei vitamine poate provoca perioade de mare dificultate odata cu prezenta ciclului menstrual. Tine insa cont de faptul ca doza zilnica recomandata de vitamina A este de 1 mg.

Vitamina B

O alta vitamina benefica pentru ameliorarea perioadelor menstruale grele este si vitamina B. Aceasta este utilizata de ficat pentru a converti excesul de estrogen in forme mai slabe si mai putin periculoase, fiind totodata necesara pentru producerea prostaglandinelor care reduc coagularea anormala a sangelui. In cazul in care decizi sa consumi vitamina B, ai grija sa nu depasesti doza zilnica recomandata de 100 mg.

Vitamina D

Vitamina D poate fi considerata un alt aliat de nadejde pentru a atenua sangerarea menstruala grea, aceasta actionand prin echilibrarea hormonilor. De asemenea, aceasta vitamina este vitala si in ceea ce priveste prevenirea cancerului de san, de colon, ovar sau prostata.

Cea mai buna metoda pentru a obtine cantitatea necesara de vitamina D este sa petreci cel putin 10 minute la soare de aproximativ 2-3 ori pe saptamana.

Fier

Cu toate ca nu se incadreaza la categoria vitaminelor, ci la cea a mineralelor, trebuie sa stii ca, dupa spusele specialistilor, o perioada menstruala grea poate fi o cauza comuna a anemiei cu deficit de fier. Acest deficit de fier afecteaza numeroase femei si, pentru a te bucura de un ciclu menstrual usor este necesar sa oferi corpului necesarul de fier. Doza zilnica recomandat de fier este de 60 pana la 200 mg.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare