Boli

#scorbut #deficit vitamina C #vitamina c

Vitamina C, mai mult decat un remediu impotriva racelii

Nu degeaba, vitamina C este la mare cautare in aceasta perioada! Vitamina C reduce severitatea simptomelor si scurteaza perioada de imbolnavire. In plus, vitamina C e un antihistaminic natural, iar asta o face eficienta in tratamentul alergiilor. 

Rolul antioxidant al vitaminei C este insa cel mai important, deoarece elimina radicalii liberi care, in timp, accelereaza procesul de imbatranire si favorizeaza aparitia afectiunilor cardiace sau a altor boli. Iata ce alte beneficii mai are vitamina C asupra organismului:

  1. ajuta la vindecarea ranilor.
  2. protejeaza impotriva stresului. Vitamina C ajuta la sinteza hormonilor stresului, cum ar fi adrenalina si noradrenalina.
  3. imbunatateste circulatia sangvina. Studiile au demonstrat ca vitamina C, chiar si in doze mici, contribuie la dilatarea vaselor de sange si previne afectiuni ca angina pectorala, tensiune arteriale sau atac de cord. In plus, aceasta functioneaza ca un antioxidant si protejeaza organismul de radicalii liberi.
  4. reduce riscul cataractei. Pe langa vitamina A, si vitamina C este esentiala pentru imbunatatirea vederii noastre. Mai mult decat atat, aceasta previne aparitia cataractei care duce la orbire.
  5. ajuta la absorbtia fierului.
  6. stimuleaza formarea globulelor rosii.
  7. imbunatateste capacitatea fizica.
  8. combate obezitatea.

Barbatii ar trebui sa isi asigure o doza de 90 de mg zilnic, femeile - 75 de mg, femeile insarcinate - 85 de mg, femeile care alapteaza - 120 de mg. De asemenea, fumatorii pot creste doza cu 35 de mg pe zi 

Vestea buna este ca organismul uman nu poate face rezerve de vitamina C si nu o poate retine in corp mai mult de cateva ore. Daca organismul primeste o doza mai mare decat necesarul sau imediat, excesul de vitamina C se elimina. 

Deficitul de vitamina C provoaca diverse boli, iar printre cele mai frecvente se numara scorbutul care se manifesta prin oboseala, sangerarea gingiilor , caderea dintilor, piele uscata, anemie si vindecarea greoaie a ranilor.

Scorbutul este o afectiune provocata de lipsa vitaminei C in organism, care se manifesta prin sangerarea gingiilor, prin slabiciune, oboseala, apatie sau dureri la nivelul membrelor.

Afectiunea apare in momentul in care o persoana nu consuma vitamina C sau atunci cand organismul nu are capacitatea de a sintetiza acest element, necesar pentru producerea de colagen si absorbtia fierului.

Pentru a preveni scorbutul, este necesar sa consumi cat mai multe fructe si legume proaspete.

Cine este predispus la scorbut

De regula, scorbutul apare la persoanele in varsta, la cele care consuma alcool in cantitati mari, la subnutriti, la copii, la persoanele cu dizabilitati, la cei care sufera de boala Crohn etc.

De cele mai multe ori, scorbutul apare din cauza comoditatii, ignorantei, anorexiei, dietelor restrictive, a dificultatii de a asimila sau ingera anumite alimente.

Simptomele scorbutului

Primele simptome ale scorbutului apar la aproximativ trei luni de la un deficit puternic de vitamina C. In prima faza, intervin simtpome precum slabiciune, oboseala, apatie, dureri de membre (mai ales de picioare), iar daca nu se iau masuri in timp util, urmeaza sa mai apara si alte probleme precum diminuarea apetitului, scaderea in greutate, diareea, respiratia sacadata, febra, iritabilitate, sensibilitate, umflaturi si disconfort la nivelul picioarelor, sangerari (hemoragii) si chiar paralizie.

Atunci cand boala avanseaza, urmeaza sa apara, cu siguranta, simptome precum sangerarea gingiilor, hemoragii si pete la nivelul pielii si mucoaselor, sensibilitatea dintilor, articulatii, vindecarea lenta a plagilor, crampe musculare, paloare, par fragil si despicat etc.

Probleme ale gingiilor - multe persoane care sufer sa scorbut au probleme la nivelul gingiilor, care se manifesta prin sangerari si aparitia gingivitei.

Boli de ochi - scorbutul se face vinovat de sindromul ochiului uscat, iritare, sensibilitate la lumina, vedere incetosata.

De asemenea, pot aparea si hemoragii ale conjunctivei si ale nervului optic.

Probleme la nivelul pielii - lipsa vitaminei C in organism provoaca pete vinete la nivelul gambelor, de regula in jurul foliculilor de par.
 

Diagnosticarea scorbutului

O simpla analiza de sange va identifica prezenta scorbutului. In cazul in care analiza realizata asupra nivelului de vitamina C arata ca acesta este intr-o cantitate foarte redusa, cu siguranta medicul iti poate da foarte usor acest diagnostic. Totusi, in anumite cazuri se recomanda teste radiologice pentru a descoperi modul in care scorbutul a afectat corpul.

Pentru ca intotdeauna este mai usor sa previi decat sa tratezi, este bine sa stii ca este indicat sa consumi zilnic alimente bogate in vitamina C (lamai, portocale, mere, prune, struguri etc) sau o doza de 60 de mg de vitamina C in fiecare zi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului