Boli

Vindecarea psoriazisul cu celule TNF

Psoriazisul este o boala cronica a pielii care se caracterizeaza prin aparitia unor pete rosii acoperite de cojite groase albicioase, adesea insotite de mancarimi groaznice. Aceasta maladie poate afecta numeroase zone ale corpului: pielea capului, fata, piept, articulatii etc. Este o boala cu frecventa ridicata, care apare la aproximativ 5% din populatie, indiferent ca sunt barbati sau femei si debuteaza de obicei in intervalul de varsta: 10 - 30 de ani. Sub forma sa comuna si in absenta complicatiilor, psoriazisul nu este considerat o maladie grava, dar din punctul de vedere al prejudiciului estetic poate fi greu de acceptat. Care este cauza imbolnavirii La aceasta intrebare este dificil de raspuns. Daca nu se cunosc cauzele, poate fi vorba de un factor ereditar important, facand din psoriazis o boala genetica: de obicei, un caz din doua are antecedente familiale. Afectiunea rezulta dintr-o productie accelerata de celule (de zece ori mai rapida decat cea normala) din stratul superficial al pielii. Pentru ca nu se poate elimina producerea lor, celulele se acumuleaza la suprafata pielii, formand pete de diferite dimensiuni care in timp se usuca. Mai mult decat atat, aceasta proliferare prea rapida a celulelor provoaca dilatarea vaselor de sange din epiderma , facand astfel sa apara si acele portiuni rosiatice. Eventuale complicatii In urma cercetarilor au fost depistate trei tipuri de complicatii:
  • aparitia psoriazisului pe toata suprafata corpului este urmata adesea de o deteriorare a starii de sanatate a pacientului: febra, frisoane si ;
  • aparitia portiunilor rosii cu multiple basici pline cu un lichid alb. Ele se pot localiza atat pe intreaga suprafata de corp, cat si doar pe anumite zone; cel mai adesea acestea apar pe maini. Si in aceasta situatie bolnavul poate face febra;
  • reumatismul psoriazic cronic se manifesta sub doua forme: inflamarea articulatiilor degetelor cu deformatii foarte deranjante (poliartrita) sau deformarea coloanei vertebrale. Tratament Niciun tratament actual nu permite vindecarea definitiva a psoriazisului, ci doar reducerea leziunilor. Ameliorarea simptomelor depinde de localizarea afectiunii, de cat timp a trecut de la primul semn, intinderea si tipul de piele al bolnavului.
  • Tratamentul local, destinat formelor mai putin intinse, consta in decaparea leziunilor prin dezlipirea cojitelor albe care le acopera, apoi in reducerea petelor rosiatice. In acest sens, sunt indicate cremele, gelurile, tincturile pe baza de corticoizi.
  • Pentru pacientii care au pielea afectata pe o suprafata mai mare de 30% din corp, tratamentul este general si se bazeaza pe administrarea de medicamente , activata de expunerea la de tip A (puvaterapie).
  • In cazul unui psoriazis foarte sever, care nu a raspuns la alte tratamente, se recurge la bioterapie. Este vorba despre celule TNF (tumor necrosis factor) orientate sa recunoasca acele celule mutagene si sa stopeze proliferarea acestora.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului