Boli

#transfer victime #spitale arsi #victimele de la Colectiv #colectiv

Victimele de la Colectiv: "Daca ar spune adevarul, medicii ar zbura din spitale"

Devine din ce in ce mai clar ca suntem depasiti din punct de vedere medical, desi autoritatile incearca sa ne convinga de contrariu, si, mai grav, “reactionam cu intarziere” pentru salvarea celor 65 de persoane aflate in stare grava dupa incidentul de la Colectiv. Cel putin asa reiese dintr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Sanatatii.


In spitalele din Bucuresti exista doar 25 de paturi pentru pacientii cu arsuri grave, aceasta a fost concluzia medicului britanic Sarah Pape, care a fost la Spitalul Bagdasar-Arseni in calitate de consultant de specialitate pentru arsuri grave si care a cerut autoritatilor din Marea Britanie ajutor pentru Romania.

Acest fapt a fost expus de medicul Sarah Pape deputatei conservatoare Anne-Marie Trevelyan. i-a solicitat premierului Marii Britanii, David Cameron, asistenta pentru persoanele ranite in incendiul din Clubul Colectiv, seful Executivului de la Londra raspunzand ca va analiza modalitati pentru oferirea de asistenta Romaniei.

“Medicul Sarah Pape, unul dintre cei mai mari specialisti britanici in tratarea arsurilor, s-a deplasat luni la Bucuresti pentru ajutarea echipelor medicale care trateaza victimele incendiului. inteleg ca sunt 150 de pacienti in stare critica si doar 25 de paturi pentru astfel de cazuri in Bucuresti", a transmis Trevelyan prin Twitter.

Ministerul Sanatatii sustine insa ca, in Bucuresti, exista 322 de paturi de chirurgie plastica, dintre care 51 sunt destinate tratarii pacientilor cu arsuri grave. In momentul de fata, 127 de pacienti sunt inca internati in spitalele din Bucuresti si judetul Ilfov. Dintre acestia, potrivit ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, 65 in stare critica si grava, fata de 83 in urma cu o zi.

Dupa ce, in fiecare zi, ministrul Nicolae Banicioiu a dat asigurari ca ranitii au parte de tratamente adecvate in spitalele din Capitala, acum, autoritatile incearca sa ii trimita pe acestia in spitale din Europa. Belgia, Olanda si Germania sunt tari care deja au anuntat ca pun la dispozitie paturi speciale pentru tratarea pacientilor arsi. Insa decizia transferului este una tradiva, dupa cum reiese dintr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Nicolae Banicioiu si secretarului de stat Raed Arafat.

“Suntem un grup de reprezentanti ai societatii civile: romani din institutiile europene, din comunitati ale diasporei, asociatii si organizatii non-guvernamentale. Va scriem pentru a va ruga sa solicitati urgent sprijin international pentru victimele care au supravietuit tragediei de la Colectiv. Situatia este dramatica si dumneavoastra stiti acest lucru. Nu se poate gestiona o urgenta medicala de asemenea amploare cu dotarile si capacitatea spitalelor din Romania, in acest moment.

Lipsa dumneavoastra de reactie echivaleaza cu premeditarea. Sunt oameni in stare critica sau la un pas de ea. Credem ca aveti, in acest moment, destule informatii incat sa stiti ca, in situatia in care nu cereti ajutor extern in mod raspicat, acum, numarul victimelor va creste considerabil in urmatoarele zile. Va rugam sa cereti ministerelor sanatatii din statele-membre sprijin pentru preluarea pacientilor care pot fi transportati. Cereti ajutor uman si material pentru cei din tara. Cereti transfer, echipe de medici, echipament medical si redactati scrisori oficiale catre spitalele cu sectii specializate din Europa. Exista, chiar in acest moment, clinici dispuse sa ajute,  care asteapta sa fie solicitate, pentru ca nu li s-a inaintat nicio cerere in acest sens. Iar altele, foarte multe, nici nu stiu de aceasta drama.

Fiecare minut pe care il pierdeti inseamna vieti omenesti. Aveti datoria de a incerca sa le salvati. Sunteti in pozitia de ajuta acesti oameni in mod direct, nimeni nu o poate face in locul dumneavoastra. Iar mai presus de orice obligatie politica, sunteti medici. Ati depus un juramant. Asta, inainte de toate, ar trebui sa va determine sa reactionati, pana nu este mult prea tarziu, pentru ca tarziu este deja.

Va multumim!
Semneaza:

Romani din institutiile europene
Membri ai comunitatii romanesti din Belgia
Membri ai comunitatii romanesti din Franta
Membri ai comunitatii romanesti din Spania
Membri ai comunitatii romanesti din Italia
Membri ai comunitatii romanesti din Germania
Membri ai comunitatii romanesti din Irlanda
Membri ai comunitatii romanesti din Marea Britanie
Membri ai comunitatii romanesti din Olanda

Organizatii non-guvernamentale din Romania:

Expert Forum
Centrul Roman de Politici Europene
Freedom House
Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN)
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Centrul pentru Resurse Civice (CRC)
Centrul de Resurse pentru Participare Publica (CERE)
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR CH)”

"Medicii, fortati sa spuna ca au"

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei „Daruieste viata” afirma ca, daca medicii ar spune  adevarul, ar zbura din spital. " Ar trebui sa plece in strainatate, odata cu pacietii. Nu se spune nimic, decat in mod informal, decat la telefon dupa mari rugaminti. ... Medicii sunt fortati sa spuna ca au. Nu vin sa declare public: “Nu avem medicamente, de niciunele in spital”. Probabil, de aceea, nu mai poate un medic sa vina sa spuna ca nu are, dupa ce seful lui spune ca are”, a declarat Carmen Uscatu la Realitatea TV.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare