Boli

#medicamente #ministerul santatii #pacienti

Vesti bune de la Ministerul Sanatatii pentru pacientii romani

Ministerul Sanatatii a decis in urma unor consultari cu producatorii de medicamente generice, luarea a trei masuri importante care vin in sprijinul pacientilor:

1. Alinierea taxei clawback pentru medicamentele generice, atat la cele produse local, cat si la cele importate, la 15%;

2. Indexarea cu inflatia a medicamentelor cu preturi mici, lucru care va asigura disponibilitatea pe piata a acestei categorii de medicamente;

3. Modificarea contractului cadru in vederea cresterii accesului pacientilor  romani la medicamente biosimilare de ultima generatie – initiativa comuna a Ministerului Sanatatii si CNAS.

APMGR saluta aceste initiative aflate in stadiul de proiect legislativ, considera ca toate vin in sprijinul pacientilor si asteapta cu interes adoptarea si publicarea acestora in Monitorul Oficial.

„Salutam deschiderea catre dialog a domnului Ministru, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, participarea activa la consultari si concentrarea pe identificarea celor mai bune solutii pentru ca pacientii romani sa aiba acces la medicamente. O percepem ca pe un suflu nou in Ministerul Sanatatii, cu o abordare centrata pe solutii pentru pacienti si pentru aceasta industrie care are peste 20 de unitati de productie in Romania. Consideram ca aceste initiative reprezinta un pas semnificativ in crearea unui sistem de sanatate sustenabil.” spune Simona Cocos, presedinta APMGR.

Taxa clawback, impreuna cu politica celui mai mic pret,  au reprezentat de-a lungul anilor o povara pentru medicamentele generice, fapt ce a condus la disparitia de pe piata a aproximativ 3000 de medicamente generice in ultimii 6 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare