Boli

#vaccin #sanatate #vaccinuri #vaccinuri calatorie

Vaccinuri recomandate inainte de a calatori

Planuiesti o vacanta pe un alt continent, in care exista boli pentru care organismul tau nu este imunizat? Atunci este obligatoriu sa iti faci o serie de vaccinuri care te vor mentine sanatos si care iti pot salva viata.

Nu te baza pe faptul ca ai un sistem imunitar puternic. Este foarte posibil ca in ciuda faptului ca nu ai fost nicidata bolnav, sa iei un virus puternic care sa iti poata puna viata in pericol.

Numite si vaccinuri de calatorie, aceste tratamente de imunizare se fac cu aproximativ 3 - 4 saptamani inainte de a parasi tara. Acest lucru depinde foarte mult si de destinatia pe care ai ales-o, de conditiile de cazare, de igiena alimentara, dar si de starea ta de sanatate.

Dupa o discutie cu medicul epidermolog, acesta iti va spune care sunt vaccinurile obligatorii si care sunt cele optionale pe care le poti face. In anumite tari, consumul de apa sau muscaturile de insecte pot transmite boli infectioase, in timp ce in unele tari bolile cu transmitere pe cale respiratorie sunt cele mai periculoase.

Vaccinuri obligatorii

Daca vei vizita anumite parti din Africa sau America de Sud, vei avea cu siguranta nevoie de vaccin impotriva febrei galbene (este foarte posibil sa iti fie solicitat certificatul de vaccinare la sosirea in tara respectiva). Tot de aici se intorc adesea persoane bolnave de febra tifoida, hepatita acuta de tip A si poliomielita (o boala infectioasa severa, produsa de virusurile poliomielitice).

Pe de cealalta parte, daca vei merge in Arabia Saudita, vei avea nevoie de imunizare impotriva meningitei meningococica. Daca vei vizita zone tropicale si subtropicale, este necesar sa iti faci un vaccin impotriva difteriei.

Printre cele mai frecvente vaccinuri recomandate atunci cand planuiesti o vacanta intr-o tara subdezvoltata se numara cele care te protejeaza de:

- Hepatita de tip A
- Hepatita B
- Febra galbena
- Meningita meningococica
- Rabie
- Encefalita japoneza.

Nu uita sa planifici vaccinarile cu cel putin 3 - 4 saptamani inainte de calatorie si sa ii spui medicului epidermolog care sunt planurile tale de vacanta, astfel incat sa iti recomande cele mai potrivite medicamente.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului