Boli

#vaccin antigripal #pneumonie #cardiaci #complicatii

Esti cardiac? Afla de ce este indicat sa te vaccinezi impotriva gripei!

Sezonul gripelor este extrem de periculos in special pentru persoanele care sufera de probleme cardiace, intrucat decesele cauzate de gripa sunt mult mai des intalnite in randul acestora, avertizeaza medicii. Din fericire, pentru cardiaci exista o solutie eficienta: vaccinul antigripal.

Asadar, daca te numeri printre persoanele care sufera de afectiuni cardiace, nu amana momentul efectuarii vaccinului antigripal, care te va ajuta sa reduci riscurile si complicatiile provocate de gripa.

Cat de important este vaccinul antigripal pentru cardiaci

Persoanele cardiace sunt mult mai expuse riscului de complicatii severe cauzate de gripa, precum pneumonie, insuficienta respiratorie, atacuri de inima si chiar deces. In plus, gripa favorizeaza deshidratarea organismului, ceea ce agraveaza simptomele si afectiunile existente.

Este recomandat sa faci vaccinul antigripal si daca locuiesti cu o persoana care sufera de afectiuni cardiace. In acest fel, vei diminua riscul de a transmite mai departe gripa la categoriile de persoane care pot dezvolta complicatii severe.

Cat de sigur este vaccinul antigripal pentru cardiaci

Vaccinul antigripal este sigur pentru majoritatea persoanelor care sufera de afectiuni cardiace. Este insa indicat sa alegi forma injectabila a acestui vaccin.

Unele persoane se pot confrunta in primele zile cu dureri si inflamatii in zona unde a fost efectuat vaccinul, febra usoara de pana la 38 de grade si dureri musculare. Aceste efecte secundare nu sunt periculoase si dispar in 1-2 zile.

Persoanele cardiace trebuie sa evite insa vaccinul antigripal sub forma de spray nazal. Acesta este periculos pentru cardiaci, deoarece contine tulpini active de virus, care agraveaza simptomele cardiace si favorizeaza atacurile de inima.

In plus, inainte de a efectua vaccinul antigripal discuta cu medicul daca:

  • esti alergic la oua;
  • ai avut reactii alergice severe la vaccinurile efectuate in trecut;
  • ai febra in momentul in care hotarasti sa faci vaccinul antigripal.

Care este cel mai bun moment pentru efectuarea vaccinului antigripal

Daca suferi de afectiuni cardice, este recomandat sa efectuezi vaccinul antigripal in momentul in care este disponibil pe piata, de obicei din septembrie pana in noiembrie.

Totusi, daca nu ai efectuat vaccinul la momentul potrivit si acesta inca mai este disponibil in farmacii, il poti face in orice moment, chiar si in lunile ianuarie si februarie, perioada considerata a fi varful sezonului de gripa.

Sursa foto:healthland.time.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare